Curs de închistrat ouă oferit de femeile liberale din Botoşani

curs de incondeiere ouaUna din cele mai frumoase tradiţii pascale este încondeierea ouălelor. În dorinţa de a pune în valoare nepreţuitul tezaur al tradiţiilor nostre româneşti, Organizaţia Femeilor Liberale din Botoşani a organizat sâmbată, 27 aprilie, în faţa Muzeului Judeţean, un Curs gratuit de tehnică populară de încondeiat ouă. Cursul a fost susţinut de 6 meşteri populari autentici: Ursuleanu Maria şi Tau Sofia din Bucecea, iar de la Ungureni au venit Aurica Cojocaru, Maria Zoiţan, Nicoleta Cojocaru şi Loredana Enăcache.

curs de incondeiere ouaÎn cadrul cursului au fost încondeiate 100 de ouă, numărul participanţilor depăşind această cifră. Participanţii au fost de toate vârstele, dar cei mai receptici şi mai încântaţi să descopere vechile tradiţii româneşti, precum vopsirea oualelor cu ajutorul chişiţei, au fost copiii. Atmosfera a fost completată de melodiile populare interpretate de talentata fetiţă, Daliana Bejan. Prezenţi la această acţiune au fost  şi câţiva membri din biroul municipal al PNL, precum şi viceprimarul Viorel Iliuţă.

curs de incondeiere ouaDeoarece acţiunea a avut un real succes, doamnele liberale din Botoşani, împreună cu preşedinta lor,  consilierul local Cătalina Lupaşcu şi-au propus să repete expierenţa şi anul viitor, dar dublând numarul materialelor pentru încondeiat şi al meselor pentru cursanţi.

Scopul activităţii a fost de promovare în rândul botoşănenilor a unei activităţi interactive, interesante şi captivante, în vederea menţinerii frumoaselor tradiţii ocazionate de sărbătoarea Paştelui. “Închistrarea“ ouălelor reprezintă un obicei străvechi, ouălele încondeiate find o mărturie a datinilor, credinţelor şi obiceiurilor pascale şi un element de cultură spirituală.

Sursa: Comunicat OFL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *