Medicii vor fi plătiţi funcţie de performanţă. Vezi cât iau acum!

medic familieMinisterul Sănătăţii intenţionează să revizuiască sistemul de salarizare, iar medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţă.  Potrivit oficialilor din minister,  va exista o salarizare minimă, de la care se va porni în sus în funcţie de criteriile de performanţă ce se vor stabili, un medic putând câştiga şi peste 1000 euro lunar. Măsura ar urma să fie aplicată din 2014.

Medicii botoşăneni spun că noul sistem ar trebui întâi pilotat, după care aplicat.

Iniţiativa este lăudabilă, pentru că există o altă formă de retribuire a medicilor în celelalte ţări europene. Trebuie făcută o grilă şi nişte criterii obiective, pentru că sunt convins că vor apărea unele abateri de la normalitate. Să nu ajungem în situaţia în care unii medici să fie defavorizaţi în detrimentul altora. Nu poţi să laşi doar la latitudinea managerului să aprecieze„, a precizat medicul Doru Culiceanu, preşedintele Colegiului Medicilor din Botoşani.

La această dată, salariul de bază al unui medic primar din sistemul public este de 1.700 de lei, la care se adaugă vechimea şi alte sporuri.  La unii medici salariile pot creşte, dacă fac gărzi.

Nu toate specialităţile pot efectua gărzi, iar în funcţie de numărul de gărzi efectuate venitul se mai rotunjeşte. Venitul este ca şi muncă suplimentară, în afara programului de lucru„, a spus Culiceanu.

Venituri mai mari au medicii care lucrează în condiţii deosebite, respectiv cei de la Medicină Legală, Secţia de Boli Contagioase, UPU sau Psihiatrie, unde şi sporurile sunt mai mari.

De exemplu, salariul brut al unui medic cu vechime de la Unitatea de Primire Urgenţă Botoşani poate ajunge în momentul de faţă şi la 4500 lei, respectiv un net de peste 3100 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *