O companie din Botoşani vrea să devină operator naţional de apă şi caldură

Elsaco-sediuCompania Elsaco va intra pe piata operatorilor de apa si caldura din Romania. In momentul de fata, reprezentantii acestei companii sunt in negocieri pentru preluarea unor CET-uri din tara si sustin ca sunt interesati atat de operatorul de apa, cat si de cel de caldura din Botosani.

Dupa cativa ani in care s-a ocupat de contorizare si modernizarea surselor de caldura ori a retelelor de distributie, Elsaco incearca sa intre pe piata operatorilor de servicii publice. Mai exact, compania botosaneana intentioneaza sa preia activitatea operatorilor din anumite orase ale tarii. Valeriu Iftime, presedintele Consiliului de Administratie al Elsaco, sustine ca este interesat inclusiv de preluarea operatorului de apa din judetul Botosani, despre care spune ca poate fi profitabil intr-un timp scurt.
Nu stiu exact intentiile companiei de apa. Stiu ca nu exista companie de apa in lumea aceasta care sa nu fie rentabila. Este o mare curiozitate de ce in Botosani si inca intr-un loc din tara, este intr-o astfel de situatie. Daca aceasta companie de apa sau Consiliul Judetean intentioneaza sa concesioneze sau sa apeleze la management privat, categoric voi fi interesat”, a spus Valeriu Iftime.

Negocieri pentru preluarea CET-urilor
Reprezentantii companiei botosanene au demarat de ceva timp discutiile pentru preluarea mai multor operatori de caldura din tara. Printre acestia se numara si operatorul de caldura din Braila. Desi negocierile erau destul de avansate, conducerea companiei Elsaco este tentata sa renunte deoarece in aceasta iarna au fost mari probleme si foarte multi abonati s-au debransat de la sistemul centralizat.
Din pacate, lucrurile se opresc acolo. Eu au vrut sa concesionez serviciul. Am fost singuri la licitatia de concesiune, de trei ori consecutiv. Nu a mai venit nimeni. Legea spune ca urmatoarea etapa va fi negocierea directa. S-au incurcat intre ei si nu au facut anuntul de negociere. Anul trecut nu au dat apa calda toata vara si nici caldura pana prin decembrie. Din ianuarie iar nu dau pentru ca nu au platit la gaz. Din 12.000 de clienti cat erau cand am inceput noi negocierile, au mai ramas o mie si ceva de clienti. S-au debransat haotic si nu mai exista o zona unitara. Ei  sunt o mie in tot orasul. Pierderile la nivelul fiecarui consumator sunt in jur de 60 de procente, ceea ce este imposibil sa mai mergi pe o investitie. Ma duc la negociere cu o oferta, dar conditiile pe care le pun eu primariei sunt foarte restrictive. Sa imi asigure minim 2000 de clienti. Problema lor este ca nu au putut tine clientii. Oamenii s-au debransat si nu ii mai aduci”, a spus Valeriu Iftime, care a mai precizat ca intentia era de a investi 30 de milioane de euro in CET-ul din Braila intr-un interval de trei ani de zile. In primul an, investitia programata era de sapte milioane de euro. Iftime sustine ca negocierile sunt intr-un stadiu avansat cu o banca din Romania care ar oferi creditul necesar demararii investitiei in CET-ul din Braila.

Negocieri intr-un oras mare al Romaniei
La ora actuala, reprezentantii acestei companii au negocieri pentru preluarea activitatii de termoficare in mai multe orase din Romania. Printre acestea se numara si doua-trei orase care au zeci de mii de abonati. Concurenta va fi una mare deoarece sunt si cateva firme importante din strainatate, cu experienta foarte mare si care sunt interesate de preluarea CET-urilor.
„Sunt alte orase, gen Gheorghieni, Toplita, Sf. Gheorghe, unde au nevoie de caldura mult mai mult si mai sunt orase mari unde suntem foarte atenti. Elsaco va intra in operare de caldura pentru ca sistemul centralizat este singurul care are fiabilitate pe termen lung, care poate crea avantaje si care este competitiv dar doar pe termen lung. Ai nevoie de o investitie initiala si de o legislatie coerenta legata de pretul gazului”, a precizat Valeriu Iftime.

Sursa: Evenimentul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *