Mihai Burlea (23 de ani) a plecat din Botosani cu un singur cuvant in minte: America. A invatat sa arunce departe mingea de baseball, s-a perfectionat la Dinamo si n-a incetat sa viseze ca va deveni primul pitcher roman din Major League Baseball (MLB). Parintii sai lucrau la Eletrocontact Botosani, banii erau putini, asa ca Mihai s-a calit muncind pe un santier de constructii pentru a-si intretine familia. Si a continuat sa arunce mingea cu forta, cu furie. Si sa viseze.
In 2005, era primul jucator din a??tara lui Draculaa?? care primea o bursa universitara pentru a juca baseball peste Ocean. Acum, Mihai invata despre a??administrarea afacerilora??, arunca mingea pentru Colegiul Northwestern din Iowa si este o chestiune de timp pana cand va ajunge sus de tot, la o echipa din MLB.
Sportivul botosanean a dat un interviu Evenimentului Zilei, publicat in editia din 9 august:
EVZ: Mihai, cum te-ai apucat de baseball?
Mihai Burlea: Niste colegi de clasa au descoperit baseballul la Baza Sportiva de la Casa Tineretului din Botosani si mi-au zis ca e "misto". M-au intrebat daca nu vreau sa ma inscriu si eu, ca e gratis si ca antrenorii (Ioan Asoltanei, Ioan Hraniciuc) cauta copii care vor sa joace. Am intrebat-o pe maica-mea, iar ea a zis ca n-o sa am timp de scoala si ca ar fi bine sa nu ma duc. Mama era ingrijorata ca ma voi lovi, fiindca nu stia despre ce este vorba.
Am "fugit" de acasa intr-o dupa-amiaza si m-am oprit la teren, unde erau o groaza de copii cu niste manusi imense si cu bastoane de metal care alergau in jurul unui patrat, care aveam sa aflu ca se numeste "diamant". Ca jucator, antrenorul Ioan Asoltanei de la CSS Botosani m-a format. Il respect enorm, l-am considerat mereu ca un al doilea tata.
"Cel inalt care arunca foarte tare"
Cum ai facut pasul spre baseballul de performanta?
Am ajuns la Dinamo cu sprijinul lui Sandu Pop si al lui Gabriel Adumitrachioaie, care antrenau echipa si care ma cunosteau de la lotul national de copii, pe care l-au pregatit. Domnul Adumitrachioaie, care e si secretarul general al Federatiei de Baseball, m-a ajutat mult, chiar si material, fiindca nu aveam suport financiar din partea familiei.
N-aveam nici slujba, tot timpul eram la antrenamente… Inainte sa merg la Dinamo, am lucrat pe santier, ca sa imi castig existenta. Am lasat balta baseballul pentru un an. S-a facut treaba buna la Dinamo. Fostii mei colegi au facut parte din echipele nationale la mai toate categoriile de varsta.
Am castigat medalii de argint, de bronz, la turnee, la Praga, in 1995, in Polonia, in 1996. Am fost cu Dinamo in Grupa valorica A, in primele zece echipe de club din Europa. Colegii mei s-au descurcat bine si in sport, si in viata. Daca ii intrebi de mine, iti vor spune ca eu eram "cel inalt care arunca foarte tare".
Esti primul roman care a primit o bursa universitara pentru a juca baseball in Statele Unite…
Da. Am fost remarcat la Campionatul European din Polonia, Grupa valorica B, in 2004. L-am impresionat pe unul dintre scouteri. Asa am ajuns la Colegiul Eastern Arizona.
Acum joci la Northwestern din Iowa, echipa cu care ai castigat un campionat regional. Spune-ne povestea acestui transfer…
Antrenorul secund de la colegiul din Iowa, Dave Nonnemacher, a vizitat Romania de multe ori, ca sa lucreze ca voluntar in orfelinate. Lucreaza la organizatia "Noi Orizonturi". Venind in Romania, a auzit de multe ori numele Mihai.
Intr-o zi a primit un e-mail de la colegiul din Arizona, pentru care am jucat doua sezoane. El nu a deschis niciodata astfel de e-mailuri, dar in ziua aia s-a uitat pe lista cu potentiali recruti, a citit numele meu si a stiut ca e nume romanesc. M-a contactat, am semnat si a fost grozav. Sunt singurul roman din State care joaca baseball de performanta.
Esti la un singur pas de Major League Baseball…
Selectiile pentru MLB s-au facut pana pe 15 iunie, dar, din pricina vizei mele de student, n-am fost selectat inca. Acum, agentul meu a vorbit cu echipe ca White Sox si Oakland Athletics. Am sanse sa semnez cu una dintre ele pana pe 15 august. Cele mai mari sanse sunt la Athletics, care au venit cu o oferta concreta, tentanta.
Ce planuri ai? Mai revii in Romania?
Vreau sa raman aici, sa-mi duc visul mai departe. Toata copilaria mea am visat sa ajung in America, sa joc macar un meci. Acum joc mereu aici. E un sentiment nemaipomenit.
Care e cea mai mare diferenta intre ce se joaca in State si ce e in Romania?
Echipele de aici au fonduri, terenuri, tot ce le trebuie. In Romania, oamenii cu bani nu vor sa investeasca intr-un sport de care copiii n-au auzit. E pacat, pentru ca pustii cresc influentati de cultura americana, se uita la filme americane si vor sa fie si ei precum cei din filme. Dar nimeni nu le da sanse. In Romania, toti baga bani in fotbal. Noi am vrea sa fim ca americanii, dar nu le dam nicio sansa copiilor sa practice altceva decat fotbal.
CV
Bate recorduri mai batrane decat el
Mihai Burlea are 1,90 metri si arunca mingea cu 148 km/h (92 de mile). Spune ca are o tactica speciala de a arunca – "mingi curbe, cu care pacalesc batterii". Sezonul trecut, la Northwestern College din Iowa, a batut recordul All Time in "strike outs" (113) (n.r. – un strike out inseamna trei mingi bune, care nu sunt lovite de acelasi batter). Vechiul record era de 67.
Recordul doborat de Mihai data din 1963 si ii apartinea sotului actualei sale profesoare de engleza, Bill Van Es. Moldoveanul a fost ales de doua ori "pitcherul anului": in conferinta in care evolua Northwestern College si in campionatul "regional". Burlea a fost numitA?"Romanian Sensation" ("Senzatia romaneasca") de catre postul de televiziune NBC!
Romanul joaca in prezent intr-o liga de vara, numita Northwoods League. El evolueaza pentru echipa Brainerd Blue Thunder si, dupa prima jumatate a sezonului regulat, este cel mai bun pitcher al echipei sale. In urma acestor evolutii, Mihai a fost selectionat si pentru All Star Game-ul ligii respective, disputat acum trei saptamani, meci in care a avut o prestatie foarte buna.