Directorul Filarmonicii Botoşani, din nou evaluat

Mihai Sarbu, director FilarmonicaActivitatea directorului Filarmonicii Botoşani va fi din nou evaluată în contextul stării conflictuale care există la această dată între angajaţi şi managerul Mihai Sârbu. Verificarea a fost dispusă de primarul Ovidiu Portariuc. Comisia stabilită de Consiliul Local pentru evaluarea finală a managementului va întocmi , funcţie de rezultate, un raport motivat privind încetarea sau continuarea managementului domnului Mihai Sârbu la Filarmonica de Stat Botoşani

Potrivit unui comunicat de presă trimis de Primăria Botoşani, în conţinutul art. 9 din Contractul de management încheiat între Consiliul Local al municipiului Botoşani ,  reprezentat prin primarul municipiului Botoşani şi D-nul Mihai Sârbu , manager al Filarmonicii de Stat Botoşani , se precizează că autoritatea asigură managerului , în limita prevederilor legale şi ale  contractului  de management, deplină libertate în organizarea , gestionarea şi conducerea activităţii instituţiei.

Până  la această dată, autoritatea locală şi –a îndeplinit toate aceste  obligaţii , asigurând  mijloacele materiale şi financiare solicitate de Filarmonica de Stat Botoşani, în vederea îndeplinirii misiunii şi obiectivelor managementului.

În schimb, conform contractului , managerul este obligat să îşi exercite drepturile şi responsabilităţile care fac obiectul contractului de management, în interesul instituţiei, cu menţinerea ordinii şi a unei atmosfere sănătoase de activitate.

Prin conflictul creat la  Filarmonica de Stat Botoşani   între  artiştii instrumentişti şi managerul Mihai Sârbu s-au încălcat prevederile Capitolului II- Reguli privind respectarea principiului nediscriminării şi al înlăturării oricărei forme de încălcare a demnităţii , din  Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobat prin HCL nr. 294 /2010,  în speţă a articolelor nr . 8 -11, aducându-se grave încălcări ale climatului de muncă.

În cadrul Filarmonicii de Stat Botoşani, începând cu luna ianuarie 2013, s-a declanşat un conflict între  artiştii instrumentişti şi manager.

Astfel,   la  Primăria municipiului Botoşani s-au primit petiţiile ,  având numărul  25769 / 05.12.2012,  5024 / 19.02.2013, 6737/2013, prin care un grup de salariaţi solicită demisia  managerului Mihai Sârbu, motivat de impactul pe care actul de management practicat de acesta îl are asupra angajaţilor.

În data de 19 martie , un număr de 25 de artişti instrumentişti au comunicat conducerii  încetarea fermă a activităţii, pe perioada „ nedeterminată “ , solicitând demisia sau eliberarea din funcţie a managerului Mihai Sârbu.

Astfel,  concertul programat pentru data 19 martie 2013 a fost înlocuit de un concert de  pian, iar cel din data de 29 martie 2013 a fost anulat.  De asemenea, a fost  afectată şi defăşurarea concertelor programate  în cadrul programului „ Să ştii mai multe,  să fii mai bun”   pentru săptămâna 01- 05 aprilie 2013 , când s-au încheiat parteneriate cu şcolile din municipiul Botoşani şi Suceava.

Situaţia  a adus grave prejudicii de imagine  Filarmonicii de Stat Botoşani,  în presa locală şi centrală  fiind prezentate detaliat aspecte ale conflictului.

Întrucât  pentru activitatea anului 2012 când nu se manifestau astfel de conflicte, rezultatul  evaluării a fost pozitiv,  nota  obţinută fiind peste 7, nu există temei legal pentru încetarea imediată a contractului de management.

De altfel, condiţiile  de încetare a unui contract de management sunt clar stipulate în OUG nr.       189 / 2008, privind managementul instituţiilor de cultură,  primarul municipiului Botoşani neavând competenţe în acest sens, întrucât este vorba de o instituţie subordonată Consiliului Local, iar numirea şi eliberarea din funcţie sunt atributul  autorităţii locale.

Potrivit competenţelor  şi ţinând cont de situaţia conflictuală din această instituţie, primarul municipiului Botoşani va propune Consiliului Local, declanşarea procedurilor privind evaluarea finală a  managementului acestei instituţii.

Conform prevederilor OUG nr. 189 / 2008, cu modificările şi completările ulterioare, evaluarea finală a managementului are loc cu cel puţin 150 de zile calendaristice înainte de expirarea duratei contractului de management ( adică, cel mai târziu, până la data de 01.08.2013 ).

Ţinând cont de   situaţia din cadrul Filarmonicii de Stat Botoşani, în şedinţa de Consiliu Local al Municipiului Botoşani din luna aprilie se va propune spre aprobare decalarea unui calendar de desfăşurare a evaluării finale , valabil doar pentru Filarmonica de Stat Botoşani, cu desfăşurarea procedurilor în luna mai 2013.

Comisia stabilită de Consiliul Local pentru evaluarea finală a managementului va întocmi , funcţie de rezultate, un raport motivat privind încetarea sau continuarea managementului domnului Mihai Sârbu la Filarmonica de Stat Botoşan, se mai spune în comunicat.

8 thoughts on “Directorul Filarmonicii Botoşani, din nou evaluat

  1. Pentru cei care au pierdut episoadele anterioare,la filarmonica nu este altceva decat razboiul personal pornit de dl concertmaestru impotriva actualului manager.Diferenta dintre cei doi este ca primul manuieste foarte bine oamenii si presa.Este un bun manipulator reusind cu mare iscusinta sa intoarca o buna parte din instrumentisti impotriva d-lui sarbu.Apoi mai sunt amicitiile unora dintre protestatari cu presa astfel aparand mereu numai punctul d-lor de vedere.spre deosebire de unii directori din trecut cu care d-l concertmaestru a procedat la fel si care au fost victime usoare cu actualul manager este un pic mai greu.Dl concertmaestru nu va trebui decat sa fie consecvent in manipularea sa si sa astepte.De partea cealalta managerul are sustinatorul sau misterios care nu este altcineva decat legea.Sustinere care il blocheaza si pe dl primar in demersul sau de a-l demite.Foarte probabil s-au tras sfori pt eliminarea d-lui manager dar uite ca n-au reusit.Se mai lucreaza.Mai trebuie spus ca la filarmonica exista celalalt grup de angajati care nu participa la protest,punand munca pe primul loc,astfel activitatea institutiei mergand inainte.Oricum se putea ajunge la o conciliere totusi,avand in vedere ca mandatul managerului se termina la sfarsitul anului.Atunci cei 2-3 regizori ai protestului isi pot imparti linistiti ciolanul.Ceilalti vor merge acasa multumiti si relaxati reluand activitatile de dinainte.Poate unul sau altul se va intreba/eu de fapt pt ce m-am agitat atata?/

    1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
      ….se vede de departe ca-i tii partea lui Sarbu…..,vorbe mestesugite……dar zi si mie cum ramane cu vanzarea cornului personal a lui Sarbu Filarmonicii Botosani de catre el imediat ce a ajuns manager?????…si cu achizitionarea Fiatului( pe care il foloseste numai in scop personal) in locul instrumentelor de care are atata nevoie o filarmonica?????….si toate celelalte nereguli financiare????…ca sa nu-ti mai zic de cum a trecut ,,evaluarea<<<: ……vai vai vai …minciuna are picioare scurte…..cat despre asa zisul ,,sustinator misterios<<,, se stie foarte bine cine este…. in nici un caz LEGEA!!!!!!!……

  2. Vineri 29 martie dimineata,grupul de protestatari a refuzat sa participe la repetitia generala,cea mai importanta,iar concertul nu a mai avut loc.Un reprezentant de la Primarie a venit sa discute cu ei in speranta de a se de la iajunge la un punct comun.Bineinteles ca nu s-a realizat acest lucru,in schimb i s-a inmanat o lista cu instrumentistii care si-au suspendat activitatea pe termen nedeterminat incepand cu data de 29martie.In acest caz nimeni nu se putea baza pe ei in privinta concertelor de saptamana asta in cadrul programului scoala altfel.Managerul a apelat astfel la studenti de la Universitatea de Muzica din Iasi,printr ei aflandu-se si tineri botosaneni talentati,seriosi si cu dorinta de a-si face treaba cat mai bine.Concertele au iesit bine,un mare merit avandu-l si maestrul Secikin si dl secretar muzical.Pacat de Andrei si Raluca Ciobanu,solistii care ar fi trebuit sa cante vinerea trecuta,s-au pregatit dar munca nu le-a fost respectata tocmai in orasul natal,nimeni nu s-a gandit la ei.Una peste alta cei castigati au fost copiii suceveni si botosaneni care au avut privilegiul sa asiste la un concert frumos intr-o atmosfera placuta.Cat priveste grupul de protestatari,e pacat,mare pacat,unii dintre ei isi dau seama ca au fost influentati si ca participa la protest dusi de val.Mai rau,vor primi salariile micsorate pt zilele de absenta.Pacat,cand astazi la noi traiul este cum este.Sanatate tuturor.

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Sa inteleg ca tot cei care au avut curajul de a-i reprosa `manajerului` modul de a conduce si faptul ca distruge institutia sunt acum oile negre…Hai sa-l tinem pe domnul director in functie, oricate magarii ar face,pana se plictiseste si vrea sa plece de bunavoie.Aaa,din cand in cand sa il mai evaluam cu cate o comisie bine aleasa ca sa-i dam ocazia sa iasa imaculat in fata angajatilor.Dar cum de pana sa vina el nu au fost conflicte de acest gen ,chiar daca angajatii sunt aceiasi?

  4. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    ..care Director de Filarmonica din lume a chemat Politia ca sa faca ordine in institutie?????

  5. Tot din primul comentariu am inteles ca in celelalte situatii nu s-a ajuns pana aici deoarece respectivii directori au fost mai usor de eliminat.Apoi la cum s-au inrait astazi oamenii nu e de mirare ca se ajunge la gesturi de genul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *