Prefectura din Botoşani, pe lista monumentelor de arhitectură comuniste

Palatul Administrativ al judeţului Botoşani este una dintre cele mai frumoase clădiri construite în România în perioada comunistă. Arhitecţii români au propus ca actualul sediul al Prefecturii şi Consiliului Judeţean să fie inclus într-o listă a monumentelor de arhitectură modernă.

Clădirea proiectată în anii ’70 de arhitectul ieşean Nicolae Porumbescu este singura din judeţ care s-ar putea regăsi pe această listă.

Nu tot ce s-a făcut în perioada comunistă a fost prost. Există câteva propuneri de clădiri de perioadă modernă din ţară care au fost deja propuse să fie monumente de arhitectură modernă, pentru că în lume există şi aşa ceva, printre care şi Palatul Administrativ din Botoşani. Este o clădire remarcabilă din foarte multe puncte de vedere„, a afirmat arhitectul şef al municipiului Botoşani, Dan Sandu. Prefectura Botosani

Un cunoscut arhitect din Bucureşti coordonează un proiect european care are scopul de a de a defini si promova un traseu cultural prin selecția celor mai reprezentative clădiri construite în timpul regimului totalitar-comunist din cele 11 ţări partenere în proiect. Alexandru Beldiman a fost deja la Botoşani pentru a vizualiza Prefectura şi pentru a obţine din arhive câteva date tehnice.

Toate aceste activităţi urmăresc definitivarea dosarului privind certificarea Rutei Culturale Europeane ce urmează a fi transmis în luna septembrie către Consiliul Europei. Ele se desfăşoară în cadrul programului ATRIUM – “Arhitectura Regimurilor Totalitare din secolul al XX-lea în Managementul Urban”, proiect finanțat în cadrul Programului Sud-Est-ul Europei (SEE), Axa Prioritară 4 – Dezvoltarea sinergiilor transnaţionale pentru zonele de creştere durabilă.

Printre cele mai reprezentative exemple de arhitectură comunistă din România: Palatul Parlamentului, Casa Scânteii, Monumentul Eroilor Neamului, Amsamblul Piața 21 Decembrie 1989, Teatrul Național “Ion Luca Caragiale” localizate în București, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava și Ansamblul Piața Unirii cu Hotel Unirea din Iași.

Proiectantul Palatului Administrativ din Botoşani, Nicolae Porumbescu, a murit în

1999 la Iași. Potrivit wikipedia, a fost o figură proeminentă a arhitecturii românești, autor al unui număr impresionant de clădiri civice și publice din perioada anilor 1960-1990.

De-a lungul celor peste 50 de ani de carieră a elaborat câteva proiecte pentru case particulare și multe obiective de interes și utilitate publică în Suceava, Botoșani, Iași, București, Baia Mare, Satu Mare. Caracteristic operelor sale este preluarea elementelor tradiționale arhitecturii din lemn și transpunerii lor în beton într-o scară monumentala. Este fondatorul Școlii de arhitectură din Iași.

Printre obiectivele proiectate de el se numără:

– Teatru – Cinematograf, Hunedoara, 1953
– Casa de cultură „Infrațirea între popoare”, Bucuresti, 1953
– Circul de Stat din București, 1961
– Hotel și patinoar, Poiana Brașov, 1970
– Palatul administrativ, Botoșani, 1970
– Casa de Cultură din Suceava, 1965-1969
– Casa oamenilor de știință și tehnică, actualul sediu al Filialei Iași a Academiei Romane
– Casa de cultură, Baia Mare
– Centrul Nou, Palatul Administrativ, Casa de cultură, Magazinul Universal (astăzi SOMESUL), – – Blocuri de locuinţe, Amenajare piață, Satu Mare, 1974-1987

2 thoughts on “Prefectura din Botoşani, pe lista monumentelor de arhitectură comuniste

  1. Noroc ca a fost facuta atunci. Daca se facea acum dupa principiul lucrului bine facut, democratic, intr-un an doi trebuia sa intre in reparatii capitale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *