ISU recomandă populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică

viscol pe drumPotrivit avertizării meteorologice transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul 22 martie, ora 18.00 – 23 martie, ora 08.00, judeţul Botoşani se va afla sub incidenţa “Codului Portocaliu de ninsori şi vânt puternic”. În intervalul amintit sunt prognozate precipitaţii sub formă de ninsoare, iar viteza vântului va depăşi temporar 80-90 km/h, viscolind zăpada.          

În vederea evitării surprinderii de fenomenele prognozate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani a dispus luarea următoarelor măsuri: instituirea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor primăriilor din judeţ; avertizarea populaţiei cu privire la fenomenele prognozate; pregătirea şi verificarea forţelor şi mijloacelor pentru intervenţie; asigurarea viabilităţii căilor de comunicaţie rutiere din administrare; asigurarea confortului termic la abonaţii casnici şi instituţii (agent termic);  asigurarea furnizării continuităţii utilităţilor publice (energie electrică, apă); pregătirea spaţiilor de adăpostire a persoanelor surprinse în trafic de fenomenele meteorologice prognozate, precum şi organizarea şi funcţionarea aprovizionării cu alimente şi apă a populaţiei la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. 

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate. Având în vedere prognoza meteo pentru următoarele ore, CJSU Botoşani recomandă populaţiei să evite orice călătorie pe timp de viscol şi ninsoare puternică. Dacă, totuşi, deplasarea este necesară, informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate la numerele de telefon 0231/ 510.792 – pentru drumuri judeţene şi  0231/516.524 – pentru drumuri naţionale.          

De asemenea, recomandă cetăţenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteo prognozate, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panourilor publicitare sau copacilor. Botoşănenii sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze autovehiculele în astfel de zone şi să-şi închidă bine uşile, geamurile sau orificiile pentru ventilaţie de la locuinţe şi anexe gospodăreşti. I.S.U. Botoşani a dispus funcţionarea neîntreruptă a grupei operative şi măsuri de pregătire pentru intervenţie.

Sursa: comunicat ISU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *