Oamenii de afaceri, speriaţi de creşterea facturilor la energie

Eugen Mirauta, directorul de la Rolana Tex, îngrijorat de facturile la energie electrică
Eugen Mirauta, directorul de la Rolana Tex, îngrijorat de facturile la energie electrică

Oamenii de afaceri din Botoşani sunt speriaţi de creşterea semnificativă a facturilor la energia electrică, ca urmare a includerii în aceasta a certificatelor verzi. Firmele din Botoşani plătesc lunar mii sau zeci de mii de lei pe servicii de care nu beneficiază şi nici nu vor beneficia vreodată.

Una dintre cele mai afectate societăţi este Rolana Tex, cea care are un consum lunar de curent de peste un milion de lei, în condiţiile în care energia electrică reprezintă 10% din costurile de producţie. La Rolana Tex, certificatele verzi încasate de E.On Energie se ridică la peste 150.000 lei/ lună.

Certificatele verzi în facturile la curent sunt o catastrofă pentru industria românească. Dacă nu se iau măsuri, multe firme din România vor pleca. Italienii sunt speriaţi ce se întâmplă în România. Energia a devenit mai scumpă decât la ei”, a afirmat directorul Rolana Tex, Eugen Mirăuţă.

Furnizorul de apă simte şi el puternic efectele certificatelor verzi. La o factură lunară de 570.000 de lei, societatea Nova Apaserv trebuie să mai scoată din conturi circa 85.500 de lei.

La rândul său, firma Lacto Solomonescu s-a trezit cu o factură încărcată cu circa 5.000 de lei, atât cât reprezintă certificatele verzi. Societatea consumă lunar circa100- 150 MWh, ceea ce, potrivit formulei de calcul, înseamnă un cost suplimentar de cuprinse între 5.150 şi 7.700 lei/ lună doar în dreptul certificatelor verzi.

Fabrica de confecţii Rapsodia Conf  a plătit, în ultima lună, o factură la curent de 11.883 lei, din care 2.838 lei a reprezentat costul certificatelor impuse de stat.

Eltrans a avut factură de 150.000 de lei, din care circa 8.000 de lei reprezintă acelaşi certificat verde.

Este o mare escrocherie. Practic, noi suntem puşi să plătim ceea ce nu primim. Cred că sunt urmărite alte interese decât cele ale cetăţenilor români„, a spus unul dintre oamenii de afaceri din Botoşani.

Certificatele verzi afectează şi administraţiile locale, în special pe latura de iluminat public. Spre exemplu, facturile la curent plătite de municipalitate au fost, în ultima lună, majorate cu peste 10%, ca urmare a facturării certificatelor verzi. Primăria are prevăzut în bugetul pentru primul trimestru o sumă de 500.000 de lei, din care a consumat deja 441.914

3 thoughts on “Oamenii de afaceri, speriaţi de creşterea facturilor la energie

  1. Nu-i nimic, le baga in preturi. Unde ati vazut patroni in Romania care sa incaseze singur socurile din preturile carburantilor, energiei, etc. Multi nici nu asteapta sa vina noile facturi, ca produsele lor sunt deja scumpite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *