Dosar de politician: Clanul Ţurcanu: Mihai, ex-preşedinte ANSVSA, şi Florin, preşedintele CJ Botoşani

Realitatea TV a prezentat, joi, în cadrul emisiunii „Dosar de politician”, familia liderului PNL din Botoşani, Florin Ţurcanu, dar şi afacerile pe care aceasta le are. Vezi aici reportajul realizat de Silviu Mănăstire, la Realitatea TV.

Am trăit să o vedem şi pe asta: agricultorii au devenit baroni în cadrul Partidului Naţional Liberal, partidul elitist al păturilor sociale superioare şi al preocupărilor liberale. Şi liberalii, rudele mai sărace ale guvernării USL, vor să aibă baronii lor. Problema baronilor PNL este aceea că sunt nişte juniori la începutul combinaţiilor politice şi, astfel, sunt în marea lor majoritate nişte victime sigure ale greilor din PSD dar şi a sistemului de putere pus la punct de Traian Băsescu.
 
La Botosani, liberalii s-au procopsit cu o familie de baroni care are preocupari agricole. Viata la tara pare a fi pentru Florin Turcanu, presedintele Consiliului Judetean Botosani, cartea sa de suflet. Sau pentru protejatul sau, deputatul penalo-liberal Verginel gireada, de profesie mecanizator agricol, fostul primar al comunei Mihai Eminescu.

Şeful judeţului Botosani, Florin Ţurcanu, este aşadar agricultor de seamă, soţia să Anuşca a ajuns deputat PNL după ce a fost băgată cu forţa pe listele USL. Anul trecut baronetul Ţurcanu şi-a mai încercat odată norocul şi a reuşit să-l impună pe fratele său, Mihai Ţurcanu şef al importanţei Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare, cea care supraveghează tocmai afacerile din agricultură şi producţia de alimente. Interesele clanului Ţurcanu în domeniu sunt cât se poate de evidente. De fapt, la ministerul Agriculturii miroase de la o poştă a interese: unul dintre secretarii de stat, tot liberal, pe nume Valentin Şoneriu – de la Braşov, deţine mai multe abatoare şi o reţea de distribuţie de produse din carne.

Ajuns la Bucureşti, şeful Agenţiei Sanitar Veterinare a început să comită gafe după gafe, iar scanul său de şef a fost pus în pericol. Liberalul Mihai Ţurcanu a fost schimbat după numeroasele scandaluri în care a fost implicată agenţia pe care o conduce. Ţurcanu nu ratatează nicio ocazie să se facă de râs în faţa presei- săptămână trecută, timp de o zi, a ţinut o ţară întreaga cu sufletul la gură în scandalul laptelui toxic. Drept urmare, românii au refuzat să mai cumpere lapte, vânzările din magazine prăbuşindu-se. Pe lângă acest scandal, Ţurcanu s-a evidenţiat şi în scandalul cărnii de cal şi a cărnii de curcan toxice, produsă în România şi exportată în Germania.

Interesant este că, în toiul afacerii cărnii de cal exportată în Europa, o echipă de jurnalişti germani au luat urmele scandalului şi s-au dus glonţ să investigheze abatorul familiei Ţurcanu de la Botoşani, aflat în acte pe numele tatălui lui Mihai şi Florin Ţurcanu. Seniorul Ţurcanu i-a luat la bătaie pe jurnaliştii germani care realizau reportajul despre abatorul său! Titlul reportajul era „Pe urmele mafiei cărnii din România” şi avea la bază articole de presă din România, care indicau faptul că una din societăţile care ar fi fost implicate este Florea Carn SRL Botosani, ce aparţine familiei Ţurcanu. Au urmat o serie de controale făcute tocmai de subordonaţii lui Ţurcanu la diverse abatoare din ţară, în urma cărora afacerea familiei Ţurcan a ieşit „basma curată” din scandalul cărnii de cal. Totul a fost în regulă şi la controlul efectuat la abatorul de la Braşov al colegului său, secretarul de stat Valentin Şoneriu, care procesează carne de cal.

Fostul şef al Autorităţii Naţional Sanitar Veterinare, Mihai Ţurcanu, a negat orice implicare a abatorului deținut de familia sa în scandal, ba mai mult, a făcut sesizare la Poliție după ce a fost descoperită carne de cal cu etichetă carne de viţă sub numele firmei Florea Carn din localitatea Dracşani, situată tocmai în judeţul Botoşani. Carnea fusese depozitată în judeţul Ilfov. Ţurcanu a susţinut că implicarea sa în acest scandal este o formă de intimidare la care au apelat unii procesatori din industria cărnii pe fondul controalelor dispuse de agenţia pe care o conduce- el fiind victima răzbunării acestora. Chiar dacă scandalul cărnii de cal a fost aplanat internaţional, el rămâne o bilă neagră pentru actuala guvernare.

Pe plan local afacerile familiei Ţurcan merg bine, soţia lui Mihai este angajată la sucursala judeţeană din Botosani a Agenţiei Sanitar Veterinare, iar soţia preşedintelui CJ Botosani a fost promovată şefa femeilor liberale. Familia şefului CJ Botosani mai face un ban din vânzarea unor produse de panificaţie către unităţi sanitare şi de învăţământ din judeţ dar şi din subvenţiile agricole – pentru că este harnic – şi, în timp ce nu se ocupă de destinul judeţului, creşte viţei şi porci!

Observ ,aşadar, amuzat o ruralizare profundă a PNL, în personaje şi preocupări. Propunerea mea este că toţi liderii locali importanţi ai PNL, care de obicei provin din judeţele agricole ale ţării, gen Botoşani, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgu şi acum Mehedinţi să constituie o platformă ţărănistă în cadrul partidului- cu ocazia asta s-ar relansa şi mişcarea ţărănistă care este pe moarte în România. Liberalii pot face acest gest de bunăvoinţă faţa de fraţii lor ţărănişti, chiar dacă de-a lungul istoriei au fost duşmani de moarte…

Sursa: Realitatea.net

6 thoughts on “Dosar de politician: Clanul Ţurcanu: Mihai, ex-preşedinte ANSVSA, şi Florin, preşedintele CJ Botoşani

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    CRIN A DAT UN VOT DE BLANA PROSTIEI GROFULUI DE LA CJ. IL ASTEAPTA VREMURI LUNGI IN LOC CU RACOARE. cap de bou

  2. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Ce legatura are serviciul sotiei sau ferma tatalui lor cu viata lor de politician? Nu stiti cum sa mai faceti rau oamenilor…

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Cati oare inteleg ca si rudelor politicienilor le este garantat dreptul la munca? Ei ar trebui sa emigreze ca sa poata munci fara sa poata fi acuzati ca intervine famelia?

  4. Dar ce e aici Craiova, Bucuresti, de se vorbeste de clanuri de mafie…si mai stiu eu ce..???!! Adica daca eu muncesc toata viata mea, si toti membrii familiei mele sunt realizati, inseamna ca formam un clan mafiot? Ca furam si ca avem nu stiu ce interese dubioase??? Pai asa e romanul domle..se uita in curtea vecinului. Puneti mana si munciti, ca este unde, nu stati si asteptati sa va cada din cer. Trimiteti copii la scoli bune, la concursuri, sa munceasca de mici, si sa pretuiasca banul. Apoi, cu rezultate bune, cu daruire, pasiune, si nu in cele din urma experientele anterioare, vor deveni oameni mari. Daca sparg seminte in fata blocului, si voi va acceptati conditia..multa sanatate. Eu respect omul care munceste! Si din ce stiu, Turcanii, clan sau nu…au muncit de mici!!

  5. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Andreea , mai lasa-ma !!! Si eu muncesc ! Nu sunt invidios, dar stiu sigur oameni care plang de pe urma „afacerilor ” facute cu fam Turcanu . Sunt oameni plecati in Italia pt a plati ratele facute pt Florin . Cumva ai dreptate – multi stau cu si sparg seminte , sunt prost educati si atunci cand vine cineva cu o „acadica ” il voteaza ! sunt multe de spus …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *