Botoşăneni puşi pe drumuri pentru fondul de sănătate

coada casSute de botoşăneni fac zilnic cozi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Agenţia Finanţelor Publice, pentru a cere lămuri cu privire la somaţile primite privind neplata fondului de sănătate. Oamenii trebuie să facă două drumuri, dar şi să stea de două ori la cozi interminabile, pentru a primi aceste informaţii. Şi asta din cauza birocraţiei. Numai la CAS Botoşani, zilnic, în jur de 200 de botoşăneni calcă pragul instituţiei pe această problemă.

ANAF trimite decizii de impunere, somaţii de plată, titluri executorii la contribuabili. Oamenii sunt bulversaţi, pentru că azi primesc un titlu executoriu, mâine primesc o somaţie. Astăzi primesc o sumă care reprezintă contribuţia. mâine primesc cu penalizările. Oamenii sunt bombardaţi cu hârtii de la Finanţe. Ei merg acolo şi stau la un rând mare, după care sunt trimişi la noi pentru a le spune efectiv de unde provine acea sumă pe care o au de achitat. Fiecare caz în parte reprezintă o situaţie specială. Unii sunt nemulţumiţi pentru că, pe lângă suma care reprezintă contribuţia de plată, trebuie să plătească şi dobânzi, majorări, penalităţi „, a spus Costel Lupaşcu, preşedintele CAS Botoşani.

Mii de botoşăneni au fost înştiinţaţi luna trecută că sunt datori la fondul de sănătate, iar în caz de neplată vor fi executaţi silit. Printre cei somaţi să plătească fondul de sănătate se numără şi agricultori care au avut în trecut asociaţii familiale sau diferite ferme înregistrate juridic, pentru care nu au ştiut că trebuie să achite contribuţia la sănătate. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani, la această dată sunt pe rol peste 500 de procese pentru recuperare debitelor de la datornici, iar alţi aproape 30.000 de oameni urmează să fie daţi în judecată. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *