Deputatul Roman a semnat proiectul de lege privind restituirea imobilelor preluate abuziv

partidul forta civica- cristian romanDeputatul Partidului Forța Civică, Cristian Roman, a semnat, în calitate de coinițiator, noul proiect de lege privind restituirea imobilelor preluate abuziv de stat în regimul comunist, precum și privind acordarea de despăgubiri pentru proprietățile pierdute în urma semnării de către Romania a unor tratate cu țările invecinate.

În perioada cât am fost prefect am luat la cunostință de multe cazuri de persoane îndreptățite să fie despăgubite de statul român. Atunci nu puteam decât să aplic legislația existentă, care lăsa nerezolvate multe probleme și implicit crea multe nemulțumiri. Acum am posibilitatea de a îndrepta acea legislație, în sensul acordării unor reparații juste celor care și-au pierdut proprietățile în împrejurări imputabile statului, a declarat deputatul Cristian Roman

Principiile care stau la baza noului proiect de lege se referă la obligativitatea restituirii în natură a unor proprietăți sau a plăţii în integralitate, alegerea de către persoana îndreptăţită a uneia dintre variante – restituirea în natură sau despăgubire, stabilirea unor termene precise pentru persoane îndrepăţite şi pentru autorităţile implicate în procesul de restituire, cu sancţiuni în cazul nerespectării termenelor.

De asemenea, proiectul de lege propune obligativitatea respectării principiului transparenţei – garanţia modului corect şi onest în care urmează să se acorde despăgubirea, precum şi respectarea principiului echităţii.

 „Odată depus acest proiect la Parlament, Guvernul nu-și mai poate asuma raspunderea pentru propriul proiect, elaborat în pripă și incomplet”, a mai adăugat parlamentarul botoșănean.

 Parlamentarul botoșănean se numără totodată printre inițiatorii legii de modificare a ordonanței privind achizițiile publice și a legii privind alocarea drepturilor de hrană pentru lucrătorii din cadrul Poliției Locale, similar celor din alte structuri ale Ministerului de Interne, Ministerului Justiției sau serviciilor de informații.

Sursa: comunicat presa

2 thoughts on “Deputatul Roman a semnat proiectul de lege privind restituirea imobilelor preluate abuziv

  1. Domnul Roman crede ca face politica, insa acesta se afla in convoiul unor smecheri de Bucuresti care doresc sa smulga sume tot mai mari din bugetul Romaniei, indiferent daca este corect sau nu.
    Pai, ce vrei dumneata, domnule Roman, ca in Romania sa se declanseze zeci de mii de procese pentru niste imobile care au fost vindute de multi ani si care au trecut in circuitul civil? Vrei ca statul sa fie spoliat de fostii proprietari – unii chiar fara documente certe – care sigur vor solicita sume colosale pentru niste case cu peste 100 de ani vechime?
    Nu, domnule, Guvernul Ponta are dreptate; casele care se afla in proprietatea statului sa fie inapoiate, iar cele vindute sa fie expertizate,,la singe” pentru a se stabili pretul corect.Si pentru ca Romania nu mai are bani – averea nationala fiind deja spoliata de smecheri – sunt bune si punctele care pot fi valorificate in urmatorii 20 de ani..

  2. Stimata d-na Anca cred ca dace ati fi in situatia cand in epoca trecuta nu iti repartiza un apartament desi erai muncitor fruntas,dar care nu erai membru de partid si ai fost obligat sa faci o casuta nu cu multe camere ca iti bagau chiriasi iar in final sa vina sa-ti ia pamantul pentru a face blocuri pt.muncitori sau sa extinda strada,sunt convins ca mergeati in istanta pt.a va castiga dreptul.Se pare ca sunte-ti adepta lui Iliescu care dorea o retrocedare simbolica.Bine ca au retrocedat excelentei sale regele Mihai si Bisericii Ortodoxe ca cei mici pot astepta ca saracul statul Roman nu are de unde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *