49 de angajaţi ai MAI, cercetaţi, anul trecut, pentru fapte de corupţie

politist 108 botoşăneni, dintre care 49 de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, au fost cercetaţi anul trecut pentru fapte de corupţie. Potrivit Serviciului Judeţean Anticorupţie Botoşani, 12 dintre angajaţi au fost cercetaţi pentru luare de mită, trei pentru dare de mită, 11 la Leagea  privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, iar alţi 23 pentru alte fapte. Din persoanele cercetate, 42 au avut calitatea de învinuit (nouă personal MAI), iar 15 inclupat (4 MAI). Un număr de patru inclupaţi au fost cercetaţi în stare de arest preventiv, în baza mandatelor emise de Tribunalul Botoşani, doi dintre aceştia fiind cadre MAI.

În anul 2012, procurorii desemnaţi de la unităţile de parchet au întocmit în zece cazuri rechizitorii, în trei au aplicat sancţiuni administrative, 13 conexări şi declinări, iar în 24 de situaţii învinuiţii au fost scoşi de sub urmărire penală.

Pe 6 septrembrie 2012, agentul de poliţie IOnuţ Toma a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, pentru care a primit o pedeapsă de patru ani şi trei luni de închisoare.

Un alt funcţionar a fost trimis anul trecut în judecată după ce a luat 900 euro mită pentru a facilita obţinerea unei locuinţe ANL. Iulian Chelariu, funcţionar la Primăria Botoşani, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, primind doi ani de închisoare cu suspendare.

SJA încurajează cetăţenii să sesizeze faptele de corupţie ale angajaţilor MAI, la sediul instituţiei, clădirea IPJ, camera 122, ori la Tel Verde 0800.806.806

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *