Mii de botoşăneni ameninţaţi cu executarea silită din cauză că nu au plătit fondul de sănătate

Casa de Asigurari de Sanatate Botosani
Casa de Asigurari de Sanatate Botosani

Mii de botoşăneni au fost înştiinţaţi săptămâna trecută că sunt datori la fondul de sănătate, iar în caz de neplată vor fi executaţi silit. Printre cei somaţi să plătească fondul de sănătate se numără şi agricultori care au avut în trecut asociaţii familiale sau diferite ferme înregistrate juridic, pentru care nu au ştiut că trebuie să achite contribuţia la sănătate. Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani, la această dată sunt pe rol peste 500 de procese pentru recuperare debitelor de la datornici, iar alţi aproape 30.000 de oameni urmează să fie daţi în judecată. 

Înştiinţările au fost date de Agenţia Finanţelor Publice. Costel Lupaşcu, preşedintele CAS Botoşani, a declarat că botoşănenii au acumulat aceste restanţe din vina lor. De la 1 februarie 2009, legea spune că perioada minimă de cotizare este de cinci ani. 

Mulţi, în anii 2007-2008 şi chiar şi înainte, au plătit 100 sau 200 de lei, cât era atunci prevăzut pentru plata a trei luni din urmă şi trei luni după şi au beneficiat de servicii medicale de mii sau zeci de mii de lei. Şi apoi nu au mai plătit, astfel că acum sunt obligaţi să achite restul până la cinci ani”, a declarat Costel Lupaşcu.

La mulţi dintre botoşăneni doar penalităţile sunt cuprinse între 120 şi chiar 6.000 de lei.

One thought on “Mii de botoşăneni ameninţaţi cu executarea silită din cauză că nu au plătit fondul de sănătate

  1. mi se pare corect ca se asigurau pe 6 luni si beneficeau de gratuitati la sanatate iar noi care platim de zeci de ani trebuie sa cersim acum din aceasta cauza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *