Primăria Botoşani pierde procesul cu BRD Iaşi, pentru garanţia lucrărilor de pe bulevard

primaria botosaniPrimăria municipiului Botoşani a pierdut procesul intentat sucursalei din Iaşi al Băncii Române pentru Dezvoltare, pentru garanţia de bună execuţie a lucrărilor la trotuarele de pe Bulevardul Mihai Eminescu. Tribunalul Iaşi a respins, în urmă cu o săptămână, acţiunea municipalităţii, pe motiv că BRD Iaşi nu poate avea calitate procesuală, pe motiv că este sucursală.

De asemenea, banca a invocat în faţa magistraţilor că între Primăria Botoşani, care era beneficiarul garanţiei,  şi BRD nu a existat o convenţie de gestiune a contului, cu toate că, până la acest litigiu, nu a existat o astfel de practică bancară.

Secretarul municipiului, Ioan Apostu, susţine că va recurge la căile de atac superiore, urmând să facă recurs la hotărârea Tribunalului Iaşi.

În paralel cu acţiunea civilă, pe rolul Parchetului se află şi o plângere penală.

Litigiul dintre Primărie şi BRD Iaşi a pornit după ce din conturile băncii a dispărut garanţia bancară pentru lucrările executate de Nova Construct Iasi pentru reabilitarea şi modernizarea Bulevardului Mihai Eminescu.

Pentru lucrări firma ieşeana a încasat 10 milioane de lei, minus 5% din sumă, reprezentând garanţia de buna execuţie. Trotuarele din beton amprentat au fost de calitate proastă şi nu au rezistat iernii 2008-2009. În 2009, municipalitatea a somat Nova Construct să refaca lucrările deteriorate, dar acest lucru nu s-a intamplat. În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei au vrut să apeleze la garanţia reţinută firmei, însă a constatat că banii au fost retraşi de la BRD Iaşi, în 2008.

20/02/2013 Respinge cererea
Solutie: Respinge cererea de suspendare a cauzei formulată de reclamanţi. Admite excepţia lipsei calităţii procrsuale pasive a pârâtei. Respinge pentru lipsa calităţii procesuale pasive,acţiunea civilă formulată de reclamanţii Municipiul Botoşani şi Primăria Municipiului Botoşani prin reprezentanţi legali, în contradictoriu cu pârâta B.R.D.Groupe Societe Generale-Sucursala Iaşi Cu apel în 15zile de la comunicare.

2 thoughts on “Primăria Botoşani pierde procesul cu BRD Iaşi, pentru garanţia lucrărilor de pe bulevard

  1. berbec mai esti, pentru ridicarea oricarei garantii sunt necesare acte in original la banca…nu stiu cum brd iasi a dat garantia cu documente prin fax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *