Deputatul PSD Tamara Ciofu solicită înființarea de unități medico-sociale în mediul rural

Tamara Ciofu- deputat de BotosaniDeputatul PSD, Tamara Ciofu a depus luni, 25 februarie a.c. la Camera Deputaților o interpelare prin care cere Ministerului Sănătății ca în următorul exercițiu bugetar din anul 2014, să ia în calcul extinderea rețelei de unități de asistență medico-socială în mediul rural, în special în localitățile cu un număr mare de persoane în vârstă care au nevoie de sprijin pentru asigurarea îngrijirii personale și a tratamentului medical.

Din estimările făcute prin analiza structurii populației și a localizării celor mai multe cazuri de bolnavi cronici cu vârstă înaintată, la nivelul județului Botoșani ar mai trebui constituite cel puțin încă 7 unități de asistență medico-socială, care să totalizeze minim 340 de paturi.

În lipsa unor unități medicale aflate în proximitatea acestor localități, precum și a personalului medical care să le asigure îngrijirea medicală necesară, în cazul persoanelor în vârstă din mediul rural se încalcă dreptul constituțional la ocrotirea sănătății, prevăzut la art. 34 din Constituția României, care precizează că „statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și sănătății publice”, se arată în textul interpelării.

În ce privește sursele de finanțare, parlamentarul social-democrat a arătat că a purtat discuții cu autoritățile locale din mai multe localități cu populație îmbătrânită din județul Botoșani și a constatat că există disponibilitatea din partea acestora de a suporta cheltuielile privind amenajarea locațiilor pentru astfel de unități, precum și plata întreținerii și utilităților. În plus, necesarul de hrană și medicamente ar putea fi asigurat din pensia persoanelor care vor fi îngrijite în aceste unități, urmând ca eventualele diferențe să fie acoperite tot de către consiliul local. Prin urmare, în sarcina Ministerului Sănătății ar fi doar plata personalului medical, care la nivel național ar totaliza circa 50 de milioane de lei pe an.  

O parte consistentă din această sumă ar fi economisită la nivelul Ministerului Muncii, în echivalent cu sumele alocate în prezent însoțitorilor persoanelor care ar urma să fie preluate de aceste unități de asistență medico-sociala”, a mai precizat deputatul PSD Tamara Ciofu în interpelare.

Sursa: comunicat presa

One thought on “Deputatul PSD Tamara Ciofu solicită înființarea de unități medico-sociale în mediul rural

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    De ce nu ati solicitat aceasta pentru anul 2013 cand s-a facut bugetul acestui an ? Solicitati acum, iar cand se voteaza bugetul pe anul 2014 va roaga domnul Ponta sa nu depuneti amendamente !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *