Primarii se pot împrumuta de la Trezorerie pentru a stinge arieratele

soptica, grigoras si sorescuPrimăriile se vor împrumuta de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata datoriilor mai vechi de 90 de zile, aşa-zisele arierate, şi vor rambursa împrumutul în cinci ani, a declarat deputatul PNL Costel Şoptică.

 
Împrumutul va fi la dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României pentru plata arieratelor autorităţilor publice locale la 31 decembrie 2012„, a spus Şoptică.
 
Împrumutirile pot fi contractate de la Ministerul Finanţelor Publice până la data de 29 martie 2013. Banii provin din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în vederea achitării arieratelor înregistrate la data solicitării, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, în limita a 800 milioane lei. 
Banii obţinuţi din împrumut pot fi utilizaţi pentru achitarea datoriilor înregistrate în contabilitatea primăriilor, a instituţiilor publice finanţate integral din bugetul local, a „instituţiilor publice finanţate din ve nituri proprii şi subvenţii din bugetul local, în limita sumelor datorate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale“, a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale în limita cheltuielilor pe care unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială le poate finanţa. 
De asemenea, „se pot aloca sume din împrumuturile contractate pentru plata arieratelor spitalelor publice cu excepţia celor provenite din cheltuieli ce se finanţează din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din bugetele programelor naţionale de sănătate“. „Împrumuturile se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicată de Banca Naţională a României, respectiv 5,25% pe an. Limita de îndatorare pentru aceste împrumuturi este de maxim 70%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *