LSI vrea să deschidă proces pentru salariile mici ale personalului nedidactic din şcoli

Liviu Axinte
Liviu Axinte

Sindicatele din învăţământ acuză că salariile personalului nedidactic sunt extrem de mici, o femeie de serviciu având un salariu de încadrare de 675 lei. La acesta se adaugă sporul de vechime, iar în mână un salariat nu primeşte nici măcar minimul pe economie. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, susţine că la această dată s-au strâns semnături din şcoli pentru a deschide un proces în acest sens.

Când se spune salariu de bază, ca să asigure 750 lei salariul minim, îl consideră cu tot cu vechime, ceea ce este incorect. Nu este constituţional. În Constituţie nu se vorbeşte despre salariu de bază minim brut, ci se vorbeşte de un salariu minim brut, nu de bază. Vom vedea pe calea constituţională dacă putem face ceva„, a precizat Liviu Axinte.

În altă ordine de idei, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ susţine că prin indexările acordate, profesorii au ajuns la salariile pe care le aveau în 2008.

Salariile sunt doar nominal la nivelul celor din 2008. Salariile de atunci erau calculate pe un salariu minim pe economie de 540 lei, iar astăzi salariul minim este 750 lei”, a precizat Axinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *