Patronul Doly Com despre scandalul cărnii de cal: Noi am respectat toate normele

Iulian Cazacut, patronul Doly Com BotosaniPatronul firmei Doly Com, cea care deţine abatorul din comuna Roma din judeţul Botoşani, face precizări în scandalul cărnii de cal care domină Europa. Iulian Căzăcuţ dă asigurări că toate exporturile făcute de firma sa au fost în regulă.

El recunoaşte că firma sa a făcut export de canre de cal, însă susţine că livrările s-au făcut prin respectarea tuturor normelor europene în vigoare.

Am exportat atât carne de cal, cât şi carne de vită la mai mulţi clienţi din Europa. Noi vă putem asigura că am respectat toate normele de management al calităţii, al trasabilităţii. Toate livrările noastre au fost înscrise în toate sistemele de supraveghere atât sanitar-veterinare, cât şi comerciale„, a declarat Căzăcuţ.

Doly Com a exportat în 2012 nu mai puţin de 427.000 de kilograme de carne de cal, însă produsele au fost etichetate corespunzător şi livrate conform contractelor încheiate cu clienţii cu care are contracte.

Iulian Căzăcuţ nu înţelege de ce firmele din România sunt suspectate de livrarea ilegală a cărnii de cal. El bănuie că într-una din ţările europene s-a făcut o greşeală intenţionată, pentru a compromite imaginea producătorilor români.

Am muncit şapte ani ca să câştigăm piaţa din Europa şi acum este provocat un scandal artifical, ca să ne afecteze pe noi românii”, a adăugat Căzăcuţ.

Firma sa exportă în Franţa, Austria, Suedia, Olanda sau Polonia.

Descoperirea cărnii de cal în lasagna marca Findus a provocat un scandal uriaş în Marea Britanie.
Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus a afirmat, sâmbătă, că intenţionează să dea în judecată producătorul român de la care s-a aprovizionat, în cazul în care ar fi vorba despre carne de cal.

Societatea Doly Com, verificată în urma scandalului cărnii declanşat în Franţa

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, tot luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză, fără ca suspiciunile să se confirme.

În ultimele 48 de ore autorităţile române au desfăşurat ample acţiuni de control pentru a clarifica suspiciunile că din România ar fi plecat în spaţiul intracomunitar carne etichetată în mod greşit. Am acţionat într-un mod preventiv, deoarece nici până în acest moment nu există o sesizare oficială transmisă României„, a afirmat ministrul.

Constantin a spus că autorităţile franceze „s-au referit” la două abatoare din România. Unul dintre ele se află în Braşov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Şoneriu) şi altul în Botoşani.

Aceste abatoare au fost indicate de compania franceză ca fiind suspecte, compania franceză fiind aflată în centrul unui scandal internaţional, fără a exista probe sau indicii că falsul s-ar fi produs pe teritoriul României„, a adăugat ministrul.

Constantin a mai spus că nu există vreun indiciu care să confirme că etichetarea greşită ar fi avut loc în România.

„De când pleacă din gospodăria cetăţeanului şi până când este sigilată, marfa trece prin cel puţin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din ţară sigilat şi nu va fi desigilat decât când intră în unitatea de procesare. Una dintre societăţi a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamnă că etichetarea greşită era practic imposibilă. Cea de-a doua exportă şi carne de cal, şi de vită, şi are o tradiţie de şapte ani în domeniu, fără să fi existat vreodată suspiciuni cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea. Verificările la această societate nu confirmă etichetarea greşită”, a arătat ministrul Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *