Cheta de milioane facute de elevi pentru examenul de bacalaureat

Campania pentru un bacalaureat fara dureri de cap a fost demarata de mai multe saptamini. Teoretic, parintii sint initiatorii acestei actiuni, insa totul se face cu acordul tacit al unor cadre didactice sau chiar al conducerilor unor licee care vor sa aiba rezultate foarte bune la bacalaureat. In acest an, elevii au cotizat cu sume intre 1,5 si doua milioane de lei vechi. Un elev de la Colegiul National "AT Laurian" a confirmat faptul ca fiecare candidat a dat doua milioane de lei vechi pentru protocol. O absolventa a Liceului de Arta care da examenul in centrul de la Colegiul National "Mihai Eminescu", a declarat ca atit colegii ei, cit si cei de la Colegiul "Mihai Eminescu " au "cotizat" cu cite doua milioane de lei. "Noi sintem bine pregatiti, nu avem nevoie de ajutorul profesorilor evaluatori, am dat banii pentru protocol", a declarat ea. La Grupul Scolar "Dimitrie Negreanu " suma vehiculata este de 1,5 milioane lei de elev. Exista insa si elevi care au refuzat sa dea bani. "Eu nu am dat nici un leu si nici colegii mei, pentru ca nu avem de unde ", a declarat o eleva de la Grupul Scolar "Gheorghe Asachi". O absolventa a Liceului de Stinte ale Naturii a mentionat ca a aflat de faptul ca se string bani, dar ea nu a dat nimic.
Pentru unii parinti nu este tocmai simplu sa faca rost de sumele necesare copiilor la bacalaureat. Exista insa si parinti care nu pot accepta astfel de practici. Unul dintre acestia s-a prezentat la redactia noastra pentru a se plinge de faptul ca la centrul unde da copilul sau bacalaureatul s-au atrins aproximativ o suta de milioane de lei pentru profesori. "Nu am dat bani pentru ca fata mea este pregatita pentru examen. Nu este drept ca, prin intermediul banilor, elevii care nu au invatat in liceu sa ia note similare cu elevii buni la invatatura. Cind am spus ca nu dau banii, celorlalti parinti nu le-a prea convenit", a declarat respectivul parinte.
Din punctul de vedere al membrilor comisiilor de examen, bacalaureatul se deruleaza fara nici un fel de interventii. Iulian Ionita, presedintele comisiei de la Colegiul National "Mihai Eminescu", a exclus interventiile sau mesele de protocol, aratind ca o parte a membrilor comisiei servesc masa contra cost la cantina colegiului. "Nu exista interventii ale parintilor. Ce or fi facind parintii si elevii in afara scolii, asta e alta treaba ", a declarat Nicolae Florea, pesedintele comisiei de la Grupul Scolar "Grigore Asachi".
Ca si anul trecut, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean sustine ca din punct de vedere institutional nu sint acceptate astfel de practici. "Cine are probe sa se duca la Procuratura. Noi nu sintem organ de ancheta penala. Am dat in centre nota care spune ca sint interzise astfel de practici", declara Horia Negrescu, inspector scolar general si presedintele comisiei judetene de organizare a bacalaureatului. Acesta a mentionat ca nu dispune de instrumente prin care sa verifice cine, cind si cum ia sau da bani. "Nu e treaba noastra sa dovedim fapte de coruptie", a concluzionat Horia Negrescu