Prejudiciu de peste un milion de lei cauzat bugetului de stat de declaratii false date de beneficiarii ajutoarelor sociale

 

Rodica Cretu
Rodica Cretu, director AJPIS

Prejudiciu de peste un milion lei constatat de Curtea de Conturi la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala in anul 2012. Reprezentantii AJPIS sustin ca debitele provin de la beneficiarii ajutoarelor sociale care au declarat in fals veniturile si au primit ajutoare de la stat necuvenit. Potrivit AJPIS,  urmare a actiunii de audit desfasurata de auditorii publici externi ai Camerii de Conturi in anul 2012,  la AJPIS Botosani au fost constituite debite la unele beneficii de asistenta sociala dupa cum urmeaza: alocatii de stat -91.156 beneficiari. Au fost constatate trei debite in suma de 882 lei din care s-a recuperat suma de 588 lei, debite de recuperat 294 lei. Cauza principala a fost aceea ca tineri peste 18 ani nu au  mai frecventat cursurile scolare.

La venitul minim garantat, la cei 2863 beneficiari au fost constatate 416 debite in suma de 328.953 lei din care s-a recuperat suma de 263.084 lei.  Mai exista debite de recuperat 65.869 lei. Curtea de Conturi a constatat ca au fost beneficiari care nu au declarat  subventii din  agricultura pentru animale si teren, insa au fost si proprietari de alte locuinte in afara celei de domiciliu nedclarate la depunerea dosarului. S-au mai constatat venituri din pensii nedeclarate, venituri din indemnizatii de handicap conform Legii 448/2006, salarii nedeclarate.

Si la alocatiile pentru sustinerea familiei  au fost contatate debite. La cei  8.788 beneficiari au fost constatate 1127 debite in suma de 813.713 lei din care s-a recuperat suma de 558.521 lei. Mai exista  debite de recuperat 255.192 lei

Principalele cauze: subventii din  agricultura nedeclarate pentru animale si teren, proprietari de alte locuinte in afara celei de domiciliu nedclarate la depunerea dosarului, venituri din pensii nedclarate, venituri din indemnizatii de handicap conform Legii 448/2006, salarii nedeclarate.

Si la indemnizatiile pentru cresterea copilului au fost constatate nereguli, respectiv 46 debite debite in suma de 141.386 lei din care s-a recuperat suma de 101.410 lei, debite de recuperat 39.976 lei. Principalele cauze: venituri din activitati independente nedeclarate si salarii nedeclarate. Si la ajutoarele de incalzire au fost constatate 77 debite debite in suma de 33.807 lei din care s-a recuperat suma de 21.912 lei. Cauze: subventii din  agricultura nedeclarate pentru animale si teren, proprietari de alte locuinte in afara celei de domiciliu nedeclarate la depunerea dosarului, masini cu capacitate cilindrica mai mare de 1600cm3, persoane decedate.

 „Prejudiciile constatate se datoreaza faptului ca  solicitantii de beneficii sociale nu au declarat toate veniturile obtinute sau bunurile care duc la excluderea drepturilor, completarea cererilor si a declaratiilor facandu-se pe propria raspundere„, a declarat Rodica Cretu, director AJPIS.

Fata de prejudiciul cauzat A.J.P.I.S. Botosani a dispus masurile necesare de recuperare, respectiv: emiterea deciziilor de debit, inregistrarea debitelor in contabilitate, comunicarea deciziilor catre beneficiarii in cauza, transmiterea titlurilor executorii catre Directia Fenerala a Finantelor Publice Botosani in cazurile la care nu s-a efectuat plata voluntara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *