Peste o mie de botoșăneni își plătesc anual singuri contribuțiile de asigurări sociale. Află detalii!

Circa 50 la sută dintre botoșănenii care își plătesc, anual, singuri contribuțiile către stat prin contract de asigurare socială încheiat cu Casa Județeană de Pensii Botoșani sunt persoane care muncesc în străinătate, dar și persoane aflate în pragul pensionării care primesc decizii de respingere a dosarului pe  motiv că mai trebuie să cotizeze o lună-două pentru a putea ieși la pensie de drept.

Potrivit inspectorului Serviciului Evidență Contribuabili din cadrul Casei Județene de Pensii Botoșani, Paul Agavriloaiei, în anul 2012 erau înregistrate 57.204 persoane asigurate din care 1222 își plătesc contribuțiile către stat prin contract de asigurare socială cu Casa de Pensii. Comparativ cu anul 2011, cifra este într-o ușoară scădere, aceasta fiind atunci de 60.457 din care 1258 persoane care au optat pentru plata pe cont propriu a contribuțiilor către stat. Cei mai mulți botoșăneni care preferă această modalitate de a-și menține vechimea în cartea de muncă sunt persoanele plecate la muncă în străinătate, dar și cei aflați în pragul pensionării.

„Majoritatea persoanelor care optează pentru această variantă de a-și plăti contribuțiile către stat sunt persoane care muncesc în străinătate și cei care primesc decizii de respingere la dosarul de pensionare având nevoie de o lună-două până la obținerea punctajului. Cele mai multe solicitări pentru asta le avem de regulă în perioada iulie-august, când se întorc botoșănenii acasă de la muncă”, a declarat Paul Agavriloaie, inspector în cadrul Serviciului Evidență Contribuabili din cadrul Casei de Pensii Botoșani.

Orice persoană care dorește să-și completeze stagiul de cotizare sau să-şi completeze venitul asigurat, se poate asigura în sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare socială. Conform prevederilor Legii bugetului asigurărilor de stat se plătește o contribuție lunară de asigurări sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.

În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau reședință a persoanei interesate.

Plata contribuției de asigurări sociale poate fi efectuată atât de către titular, cât și de orice altă persoană desemnată de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *