Pe bani europeni: Constructori ţepuiti cu milioane de euro de spaniolii de la Dytras

dytras-rachitiSaptamana trecuta, o instanta din Spania a declansat procedurile de  insolventa in ce priveste compania Dytras, firma care a castigat licitatia de executie a lucrarii „Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate Botosani”. Spaniolii sunt datori cu aproape trei milioane de euro la firmele care au lucrat in locul lor, in subantrepriza, la Statia de Epurare Rachiti. Drept urmare, unele firme au dat in judecata compania din Spania iar altele pe Nova Apaserv, care este beneficiarul final al lucrarii. In zilele ce urmeaza, in baza unei hotarari judecatoresti, toate conturile furnizorului de apa vor fi blocate de una din firmele ce are de recuperat jumatate de milion de euro.

Valoarea totala a lucrarii, finantata prin programul ISPA, a fost de 10,55 milioane de euro si a avut initial termen de finalizare data de 10 octombrie 2008. Evident ca lucrarile nu au fost finalizate la acea data si nici nu au fost executate de spaniolii de la Dytras, acestia preferand sa incheie pe bani mai putini contracte de subantepriza cu mai multe firme din Botosani si din tara. Aproape toate firmele care au lucrat pentru Dytras nu si-au primit toti banii pentru lucrarile executate, iar acum sunt nevoite sa se judece cu compania spaniola sau cu Nova Apaserv, care este beneficiarul final al lucrarii. Sumele totale pe care spaniolii de la Dytras le au de platit firmelor romanesti depasesc 2,5 milioane de euro. Cei mai multi bani ii are de incasat SC Conrec SA Botosani si SC Elmond Com SRL Iasi, care au executat lucrari in valoare de cate 500 de mii de euro, fiecare.

Conturi blocate la Nova Apaserv pentru plata catre Conrec a 500.000 de euro
In cazul Conrec SA, firma din Botosani a actionat in urma cu un an in judecata Nova Apaserv si, de curand, a obtinut o hotarare judecatoreasca cu titlu executoriu prin care ii da dreptul sa blocheze toate conturile furnizorului de apa pana la stingerea integrala a datoriei de jumatate de milion de euro. Conrec a executat toate lucrarile de sistematizare si hidrati la Statia de Epurare Rachiti.
„Conrec si-a finalizat toate lucrarile insa. ca si celelalte firme care au lucrat la statia de epurare. Nu a  primit toti banii. In urma cu un an si trei luni am deschis un proces impotriva beneficiarului, adica a societatii Nova Apaserv. Recent am obtinut prin hotarare judecatoreasca poprire pe toate conturilor si tot ce incaseaza  Nova Apaserv va fi virat in conturile noastre pana isi platesc datoria. Singurele plati care vor fi admise firmei Nova Apaserv vor fi salariile angajatilor. Asta se va intampla cel tarziu saptamana viitoare”, ne-a declarat Mihai Vrajitoru, actionarul majoritar de la Conrec SA Botosani.

Fostul senator Iulian Urban, angajat recuperator de firmele tepuite de Dytras
Conrec SA este singura firma care pentru a-si recupera banii pe lucrarile executate s-a indreptat in instanta impotriva beneficiarului Nova Apaserv. Alte noua societati comerciale, printre care si SC Elmond Com SRL Iasi, ce are de recuperat de la spanioli jumatate de milion de euro, au apelat la firma de recuperare creante „Urban si Asociatii”, patronata de fostul senator PDL Iulian Urban.
Astazi, clientii firmei au primit pe email-uri si sms-uri urmatorul mesaj: „Informam toti creditorii companiei DYTRAS in legatura cu faptul ca aceasta si-a deschis insolventa in Spania. Urban si Asociatii se afla in legatura cu lichidatorul judiciar spaniol si invita toti creditorii care au de recuperat bani sa ne contacteze pentru a-si depune cererile de inscriere creanta”.
George Amariuca, patronul firmei Prometeu SRL Botosani se numara si el printre cei care plang dupa banii promisi de spaniolii de la Dytras. Chiar daca SC Prometeu SRL are de recuperat doar 100.000 de euro, neincasarea acestei sume ar duce la falimentarea firmei.
„Pentru afacerea mea acesti bani inseamna foarte mult. Am luat legatura cu cei de la Urban si Asociatii si am inteles ca vor deschide si ei proces impotriva Dytras pentru ca in Romania nu au niciun bun pe care sa-l poata vinde si recupera banii. Au avut inchiriata o vila si 10 masini in Bucuresti. Acum cica nu mai este nimeni pe la sediul lor din Capitala. Cred ca trebuie sa ne judecam prin Spania pentru a ne recupera banii. Am inteles ca in total firmele din Romania au de recuperat aproape trei milioane de euro de la Dytras”, a spus George Amariuca, patronul firmei Prometeu SRL Botosani.

Dytras, monitorizata de serviciile secrete
Nu este ceva nou ca Dytras sa aiba probleme financiare de acest fel, avand in vedere ca si SC Victor Construct se judeca de ani de zile cu spaniolii pentru o datorie de aproape un milion de euro. Firma lui Victor Mihalachi a ales insa sa se judece la o Curte de Arbitraj Comercial International.
„Firma Dytras a intrat in Romania si a castigat licitatiile numai cu spagi si relatii. Au venit cu un laptop sub brat si au plecat cu milioane de euro fara sa faca nimic. In perioada 2006-2008 am lucrat pentru ei si nu am primit nici acum banii. Este vorba de peste 900 de mii de euro pentru care inca ma judec cu ei. Eu am fost nevoit sa fac imprumut in banca pentru a plati salariile la muncitori si pe nimeni nu a interesat acest lucru. M-am plans peste tot si ma plang si in momentul de fata, insa nu ma asculta nimeni. Am ajuns pana la presedintele tarii si nu s-a luat nicio masura. Spun cu toata raspunderea ca la timpul respectiv de Dytras s-au interesat patru servicii secrete care mi-au cerut amanunte despre relatiile contractuale pe care le am cu aceasta firma. Le-am pus la dispozitie tot ce mi-au cerut, de la facturi si pana la situatii de lucrari. S-au facut rapoarte si asa a ramas, nu s-a rezolvat nimic”, a spus Victor Mihalachi, patronul firmei Victor Construct.

Din mega-compania Dytras a ramas doar o casuta postala
Singura garantie lasata de Dytras in Romania este o scrisoare de garantie bancara de un milion de euro, dar care nu acopera toate gaurile financiare. Se pare ca in Romania compania spaniola Dytras nu mai are nici un reprezentant legal. Pana si numerele de telefon pentru Romania, afisate pe site-ul firmei, au fost desfiintate. Compania Dytras, cu reprezentante in Spania, Tunisia, Maroc si Romania, are acum ca si adresa de contact un email si o casuta postala in Sevilia (C.P: 11124.41080 Sevilla (Spania), dytrasAdytras.com). Mai grav este ca nici cei de la Nova Apaserv nu mai pot da de reprezentantii legali ai Dytras pe care trebuie sa-i aduca cu orice pret la Botosani pentru a semna receptia finala a lucrarii „Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate Botosani”. Si mai grav este ca Dytras a avut castigate licitatii in mai multe orase din tara unde a procedat exact ca si in Botosani. Dytras a mai avut lucrari similare in Suceava, Pascani, Slobozia si Targu Mures.

 Sursa: Evenimentul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *