Sute de fintini din judet au ramas fara apa din cauza secetei

Canicula si seceta se fac simtite si la Botosani. Desi autoritatile locale sustin ca populatia nu are motive de ingrijorare, o situatie centralizata in baza datelor de la primarii este in masura sa alarmeze. Astfel, din cele 7.201 fintini din judet, 6.699 au nivelul scazut, iar 510 au secat. Specialistii apreciaza ca au secat in principal fintinile aflate in zona de deal. La Flaminzi au secat 60 din cele 800 fintini. La Cristinesti au secat 39 de fintini din 76, la Mihalaseni 28 din 600, in timp ce la Paltinis nu mai au apa 30 din cele 1.000 de fintini. In Stauceni nu mai au apa cinci din cele 35 de fintini, iar localnicii din Unteni nu mai pot folosi 97 din cele 255 de fintini.
La Todireni, familia Gireada, proprietara unei ferme de vaci de elita, amenajata cu fonduri SAPARD, a ramas fara apa in cele trei fintini. In prima faza, au apelat la un piriu, insa vacile s-au imbolnavit. In urma cu doua zile au decis sa ia apa din reteaua stradala. "Am contactat o firma de specialitate si in citeva zile ne vom conecta la reteaua stradala. Am depus cerere la Primarie, insa ni s-a raspuns ca nu ne aproba sa luam apa", a declarat Dorin Gireada. Desi familia Gireada a dorit sa plateasca pentru cei aproximativ 3.000 de litri luati din reteaua stradala, Primaria nu a primit banii. Subprefectul David Salgau le-a recomandat autoritatilor locale sa faca o factura pentru apa consumata. "Tot de la Primarie trebuie sa obtina autorizatie pentru a se conecta la reteaua publica. Familia Gireada are retea proprie la domiciliu, dar a preferat sa ia apa din reteaua stradala deoarece este mai aproape de ferma", a declarat subprefectul.

Masuri de urgenta stabilite de Guvern

Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a organizat ieri o videoconferinta in care le-a cerut prefectilor sa inventarieze localitatile afectate de seceta si sa identifice cele mai bune solutii de asigurare a apei. Localitatile ramase fara apa vor fi aprovizionate de angajatii inspectoratelor de urgenta. Ministrul a facut apel la primari sa anunte din timp riscul de a ramine fara apa. Conducerilor judetelor li s-a recomandat sa transmita populatiei ca Romania nu a atins inca pragul critic in privinta secetei. Datele centralizate in judet indica faptul ca volumul de apa din acumulari ar putea asigura si un necesar pentru irigatii. "Nu ca in vremurile grozave, dar adaptate la conditiile actuale. Fata de alte judete stam bine", a declarat Vasile Cercel, directorul Sistemului de Gospodarire a Apei. In ultimele zile s-au inregistrat si precipitatii, respectiv 0,2 litri pe metru patrat la Botosani, 1,7 litri – Nicolae Balcescu si Todireni, 1,1 litri – Dracsani, 2 litri – Dingeni si Mileanca, 5 litri – Radauti Prut – 5 litri, 6 litri – Oroftiana, 4 litri -Hudesti.

Situatia e monitorizata de Autoritatea de Sanatate

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) vor monitoriza temperaturile exterioare, numarul prezentarilor la Urgente si al solicitarilor venite pe fondul caniculei. De altfel, ambulantele au fost solicitate in aceste zile aproape numai pentru persoane afectate de caldura. Reprezentantii ASP fac apel ca virstnicii, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile si locurile aglomerate. "In cazul expunerii la soare, trebuie folosite mijloace de protectie, cum ar fi palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise", a precizat Lidia Onofrei, purtator de cuvint al ASP. Medicii recomanda cresterea consumului de lichide pina la 2-4 litri pe zi si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. Trebuie redus consumul de cafea si bauturi alcoolice sau excitante neuronale, cum ar fi energizantele, bauturile cu cola care contin si cofeina.