Încep şezătorile iernii la finele săptămânii. Vezi localităţile unde vor avea loc!

 

Ion Ilie
Ion Ilie

La finele acestei săptămâni, începe cea de-a 23-a ediţie a Şezătorilor iernii, manifestare organizată de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Botosani. Anul acesta, şezătorile vor debuta pe data de 3 februarie la Răchiţi, Costeşti şi vor continua cu Călăraşi, pe data de 10 februarie, Flămânzi pe datra de 17 februarie şi Vlăsineşti pe data de 24 februarie.

Potrivit directorului Centrului de Creaţie Botoşani, Ion Ilie, în afară de poeţii şi scriitorii consacraţi, care vor participa la evenimentele organizate în comunele amintite, vor fi prezentaţi tineri care compun poezie şi proză din localităţile unde vor avea loc aceste şezători. Programul va cuprinde atât prezentarea operelor scriitorilor consacraţi, cît şi celor tineri, cât şi spectacole folclorice.

„Pentru a da un caracter de şezătoare, vom organiza în parte a doua a programului spectacole de muzică şi dansuri populare pentru că rolul acestor şezători este atât de a prezenta lucrările poeţilor consacraţi şi a celor tineri, cât şi de a selecta viitoarele talente în domeniul folclorului şi al creaţiei populare”, a declarat Ion Ilie.

Aceste manifestări continuă practic acţiunile de promovare a tradiţiilor populare existente în judeţ începute de către Centrul de Creaţie Botoşani, chiar din prima lună anului cu concursul „Porni Luceafărul”, desfăşurat timp de trei săptămâni în comune ca Vf. Câmpului, Cândeşti, Lozna, Hlipiceni, Călăraşi, Conceşti, Ibăneşti, Cordăreni, Avrămeni, Vlăsineşti, Văculeşti, Flămânzi şi Lunca.

În toate aceste comune, au avut loc şi deplasări cu scopul de a imortaliza atât fotografic, cât şi video, obiceiurile de iarnă caracteristice zonelor vizitate. Acţiunea aceasta se va finaliza în luna iunie când, cu ocazia celor 45 de ani pe care Centrul de Creaţiei îi va împlini, se doreşte realizarea unui album etnografico-coregrafic dedicat tradiţiilor populare de iarnă.

„Albumul va cuprinde peste 250 de fotografii şi vrem să-l realizăm până la începutul lunii iunie când va avea loc a 45-a aniversare, când va fi jubileul instituţiei”, a mai spus Ion Ilie.

One thought on “Încep şezătorile iernii la finele săptămânii. Vezi localităţile unde vor avea loc!

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | CSS Hack]
    Într-un interviu pentru „Adevărul“, scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu lansează o invitaţie la lectură, lăsându-ne să pătrundem în lumea cărţilor care l-au format ca scriitor şi ca intelectual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *