A scris o carte cu nasul, dar nu e lăsat să meargă la şcoală

Marius Giradă, un tânăr de 33 de ani, cu handicap, din Dorohoi, Botoşani, a reuşit să scrie o carte folosindu-se doar de nas, însă recent a aflat că îşi va pierde dreptul de a învăţa pe motiv că… a depăşit vârsta legală.

Marius Giradă suferă de un handicap locomotor care poate pe mulţi i-ar fi făcut să se resemneze în faţa gândului de a avea o viaţă normală. Tânărul de 33 de ani nu a renunţat însă niciodată.
A profitat de tehnica modernă şi a învăţat să scrie la calculator folosinduse doar de nas! Astfel, a reuşit să absolve clasele I-IV, la vârsta de 33 de ani, într-un singur an, datorită pregătirii pe care o avea deja.
Când începuse să se gândească la următoarele clase, Marius a fost informat că nu poate continua, pe motiv că ar fi depăşit vârsta legală.

Am fost chemat la Comisia judeţeană pentru evaluare, spunându- mi-se din start că s-ar putea să fiu respins, căci am depăşit vârsta de 30 de ani. Până la urmă, am fost repartizat la Liceul Ion Pilat, din Dorohoi, pentru anul şcolar 2012/2013. După două săptămâni de teste, şcoala a primit dispoziţie de la aceeaşi comisie că nu mai pot să figurez în această unitate de învăţământ, invocându- se acelaşi motiv, că am depăşit vârsta legală”, ne-a explicat Marius Giradă.

Băiatul nu s-a dat bătut, ci a trimis un memoriu Ministerului Educaţiei, care şi-a declinat apoi competenţa către Inspectoratul Judeţean Botoşani.

Marius nu vrea să se dea bătut

Reprezentanţii instituţiei spun însă că nu pot rezolva momentan această “problemă” pe motiv că ar trebui să pregătească un profesor care să facă ore în particular cu Marius, în ritmul în care poate lucra el, şi nu există fonduri. Văzând că i se refuză din nou dreptul de a învăţa, Marius nu se dă bătut: “Mă voi lupta cu nasul până în pânzele albe, pentru a învăţa carte!”.

Sursa: Libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *