Ţurcanu: Bugetul primit nu este îndestulător, dar este mai mare ca anul trecut

Florin Turcanu si Gheorghe Sorescu
Florin Turcanu si Gheorghe Sorescu

Preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că bugetul alocat de Guvern judeţului Botoşani pentru acest an nu este satisfăcător, însă este mai mare decât cel de anul trecut cu 37,31%. Reprezentanţii CJ spun că au solicitat un buget dublu faţă de cel primit. Banii primiţi vor fi folosiţi pentru plata arieratelor, continuarea investiţiilor deja începute, iar şansele pentru demararea unor noi investiţii în judeţ sunt minime. Ţurcanu mai spune că vor fi pe parcursul anului alte două rectificare bugetare. 

Potrivit unei situaţii a CJ, la capitolul „Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor, în Regiunea Nord-Est judeţul Botoşani se află pe locul II ca procent alocat faţă de bugetul de anul trecut, respectiv 50.206.000 lei, faţă de 46.501.000 lei cât a primit judeţul anul trecut.

La capitolul „Sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale” judeţul Botoşani se situează tot pe locul II ca procent primit pe regiune, după Suceava, faţă de bugetul de anul trecut. Judeţul Botoşani a primit 10.157.000 lei, iar anul trecut, la acest capitol, judeţul a primit 9.360.000 lei.

La capitolul „Sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, judeţul Botoşani a primit  62.703.000 lei, faţă de 61.086.000 lei anul trecut.

Comparativ cu anul 2012, pe judeţele componente ale Regiunii Nord Est creşterea procentuală a sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat este: Botoşani + 37,31%, Suceava cu +29,47%, Iasi cu +24,95%, Neamt + 10,59%, Bacau+ 6,07% si Vaslui cu + 5,18%.

Bugetul nu este îndestulător. Noi am cerut dublu. Sincer, am discutat şi cu preşedintele Senatului, ieri, la Iaşi, şi mi-a spus că mai sunt rectificări în cursul anului şi că una peste alta o să susţinem… Dar susţin atât cât pot şi ei. Nici noi nu am crezut că o să ne dea cât cerem„, a precizat Florin Ţurcanu. El a spus că nu va fi afectat niciun proiect de infrastructură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *