Ţurcanu cere bani europeni pentru construcţia de locuinţe sociale şi drumuri

florin turcanuConsiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-est, reunit în şedinţă la data de 12 decembrie 2012, la Botoşani, a decis transmiterea către Guvernul României şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a unui memoriu care să semnaleze anumite aspecte ce pot influenţa negativ capacitatea de absorbţie a fondurilor europene la nivelul regiunii, atât în perioada de programare existentă cât şi în perioada de programare 2014-2020,

Astfel, memoriul, semnat de preşedintele  al Consiliului Dezvoltare Regională Nord-Est, Florin Ţurcanu, şi transmis instituţiilor centrale,  abordează două teme importante pentru autorităţile publice locale, beneficiare ale fondurilor europene:

1 – Situaţia corecţiilor financiare înregistrate la nivelul fiecărei autorităţi locale

Corecţiile financiare reprezintă o sancţiune aplicată pentru nerespectarea unor reguli, dar ele vor face imposibilă finalizarea unor proiecte, sau chiar vor bloca activitatea unor autorităţi locale. Este foarte clar că toţi factorii implicaţi (M.D.R.A.P., Autorităţi de Management, beneficiari) trebuie să facă tot ce este posibil pentru a evita astfel de situaţii, dar, în acelaţi timp, posibilităţile autorităţilor locale sunt limitate.

Ca soluţie identificată, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord-est a propus, prin acest Memoriu, constituirea unui fond guvernamental care să poată sprijini financiar autorităţile locale care au proiecte în implementare şi care se confruntă cu astfel de situaţii.

2 –Domeniile de activitate finanţabile în perioada 2014-2020

 Având în vedere că în această perioadă se elaborează documentele de programare pentru perioada 2014 – 2020 şi se negociază cu Comisia Europeană este foarte important ca necesităţile locale să se regăseasca în lista domeniilor finanţabile în perioada următoare.

Din informaţiile de până acum, reiese că pentru perioada 2014 – 2020 nu există niciun Program care să poată finanţa domenii de maximă importanţă pentru orice comunitate locală, cum ar fi: infrastructura rutieră locală/judeţeană/regională; reabilitarea şi dotarea spitalelor; construirea de locuinţe sociale în zonele/localităţile în care există o cerere foarte mare.

Pentru a contribui cât mai activ la construcţia acestor documente de programare pentru perioada 2014-2020, Consiliul pentru Dezvoltare Regională Nord est şi-a exprimat  disponibilitatea de a participa la  întâlniri ale specialiştilor/negociatorilor cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, în care să se prezinte şi să se dezbată poziţia ţării noastre în negocierile cu Comisia Europeană. 

 În vederea susţinerii Memoriului sus-amintit, Florin Ţurcanu – preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Nord-est-  se află, în această perioadă, la Bucureşti, pentru discuţii cu autorităţile centrale şi pentru identificarea soluţiilor optime la cele 2 aspecte care influenţează atât activitatea autorităţilor locale cât şi gradul de absorbţie a fondurilor europene.

Sursa: Comunicat de presă Consiliul Judeţean Botoşani

One thought on “Ţurcanu cere bani europeni pentru construcţia de locuinţe sociale şi drumuri

  1. Turcanu si-a publicat fisa postului ? Sa ne spuna ce a facut la Bucuresti ultima data . Cum a pupat usa Ministerului si cam atit …..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *