Spitalul Judetean Mavromati se apropie de faliment

Spitalul Judetean "Mavromati" risca sa ajunga in incapacitate de plata din cauza datoriilor acumulate in ultima perioada, situatia fiind, de altfel, prevazuta de economisti chiar de la inceputul anului. Un control facut recent de Camera de Conturi a scos la iveala un debit de aproape 110 miliarde de lei, iar surse din spital spun ca unitatea ar fi cheltuit deja peste 60% din bugetul pe acest an. Astfel, inspectorii au descoperit ca, din bugetul de 370 de miliarde de lei, prevazut de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) si care poate fi suplimentat cu inca 40 de miliarde, Spitalul Judetean a cheltuit peste 230 de miliarde. Daca, la sfirsitul lui 2005, unitatea avea o datorie de doar cinci miliarde, iar la sfirsitul lui 2006 de 30 de miliarde, in acest an, debitul ar fi de 110 miliarde. Din aceasta suma, putin peste 30 de miliarde reprezinta banii datorati CJAS pentru servicii raportate eronat, 50 de miliarde trebuie achitate pina la sfirsitul anului, iar aproape 30 de miliarde sint facturi cu termenul de plata depasit. Acest lucru se intimpla in conditiile in care 80% din buget se duce pe salarii.
"Eu am alte cifre. Este adevarat ca am preluat spitalul cu datorii de 100 de miliarde, dar acum situatia este alta. Practic acum sint pe zero, daca ministerul ar plati, asa cum spune legea, datoriile catre furnizori pe 2005, care au fost facute de altii", a precizat Florentin Mimor, managerul Spitalului Judetean. Potrivit acestuia, 24 de miliarde ar trebui achitate prin angajamentul Ministerului Sanatatii Publice (MSP), aproape 30 sint debite in termen, in timp ce pentru cele 34 de miliarde de lei datorate CJAS exista un proces in desfasurare. Lipsesc, insa, 30 de miliarde de lei prezentate in raportul de control. Mimor spune ca bugetul spitalului dispune de bani suficienti chiar si pentru al 13-lea salariu.
Situatia financiara extrem de incurcata a facut ca si seful Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) sa incerce de mai multe ori sa afle adevarul, insa fara prea multe rezultate. "Am vrut sa fac un imprumut, sa platesc un economist si sa-mi spuna adevarul", a spus Rodica Bontas, directorul ASP.

Managerul risca demiterea

Desi reprezentantii ASP spun ca nu stiu nimic despre anuntata verificare guvernamentala, managerul Spitalului "Mavromati" a precizat ca membrii corpului de control al MSP ar putea avea mai multe motive pentru a veni la Botosani. "Controlul vine sa vada si bugetul spitalului, cum ne descurcam, cum platim datoriile, ca, daca trebuie sa dam 60 de miliarde pina la sfirsitul anului, sintem blocati complet. Sint datorii pe care nu le-am facut eu, dar m-am trezit cu ele si acum trebuie sa le platesc. De unde bani? Doar sa mergem la furat", a mai spus Florentin Mimor.
Daca rezultatele controlului de luna trecuta vor fi luate ca atare de reprezentantii ASP, acestia ar putea sugera Bucurestiului demiterea intregii echipe de conducere a spitalului. Desi tot mai multe voci spun ca aceasta varianta este plauzibila, Florentin Mimor sustine ca ar fi anormal sa fie demis in conditiile in care a respectat coontractul incheiat cu Eugen Nicolaescu, insa admite ca orice este posibil.

Subfinantare cronica

Sefii ASP spun ca situatia de la Spitalul Judetean poate fi pusa si pe seama subfinantarii continue a unitatii. "Spitalul Judetean este sub Bolintinul din Vale la bani alocati pentru un caz rezolvat. Am tot intrebat cum este posibil. Am aflat ca atunci cind s-a demarat programul s-a impartit bugetul pe acel an la numarul de pacienti si a iesit tariful", a spus directorul ASP. Astfel, spitale, precum cel de la Saveni, care nu avea medic deloc, Darabani, cu un singur medic, si care trimiteau majoritatea cazurilor la Botosani, aglomerind Spitalul Judetean, au primit mai multi bani. Desi in timp Ministerul Sanatatii s-a chinuit sa mareasca alocatia Spitalului Judetean, acesta a mostenit an de an acelasi tarif mic si pentru ca sefii unitatii s-au multumit, la inceputul programului, cu ce li s-a dat pentru a nu crea probleme