DSP recomandă vaccinarea antigripala

vaccinDirecţia de Sănătate Publică Botoşani recomandă populaţiei să se vaccineze împotriva gripei, contactând medicul de familie. Gripa e o boală infecto-contagioasă relativ frecventă şi periculoasă, produsă de tulpini de virus gripal, fiind transmisă prin aer (tuşit, strănutat, vorbind aproape de o altă persoană). Poarta de intrare a virusului fiind mucoasa respiratorie, putem evita îmbolnăvirea dacă evităm contactul apropiat cu persoane care sunt suspecte de gripă (tuşesc, strănută, au febră etc.), evitând aglomeraţiile în perioadele epidemice şi purtând în faţa nasului şi a gurii o mască (de tifon).

Putem stimula imunitatea organismului faţă de orice microbi prin consumarea unor alimente cum ar fi: usturoiul, ceapa, fructele bogate în vitamina C (măceşe, citrice, mere etc.), cătina, echinaceea. Persoanele cu o imunitate scăzută (cu boli cronice precum diabetul zaharat, bolile hepatice, pulmonare sau renale cronice etc.) se pot proteja specific (faţă de riscul de îmbolnăvire cu gripă) prin vaccinare cu vaccin antigripal.

Menţionăm că vaccinul antigripal disponibil în iarna 2012 – 2013 e un vaccin care conţine 3 tulpini de virus gripal (2 de tip A şi una de tip B), fiind produs după recomandările Comisiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care monitorizează evoluţia gripei pe glob. Fiind produs prin inginerie genetică, acest vaccin nu mai conţine substanţe chimice (proteine) de la persoanele bolnave, riscul de apariţie a reacţiilor adverse fiind minim.

Vaccinul se prepară din microbi omorâţi (prin căldură sau substanţe chimice) şi, introdus în organism, face ca acesta să reacţioneze ca şi cum microbii ar fi vii. Microbii omorâţi au putere antigenică (produc anticorpi care conferă organismului imunitate = rezistenţă la agresiunea microbului respectiv), dar nu au putere patogenă (de a produce boala, întrucât microbii morţi nu se pot înmulţi).

Vaccinul antigripal oferă protecţie după 2 – 3 săptămâni de la efectuarea injecţiei şi, datorită schimbării tulpinilor de virus gripal care circulă pe glob, se recomandă vaccinarea anuală. Vaccinul antigripal nu oferă protecţie faţă de răcelile obişnuite, deşi unele simptome sunt similare gripei.

 Diagnosticul de gripă e confirmat de medic (de familie sau infecţionist) şi se raportează săptămânal la Ministerul Sănătăţii, pentru monitorizarea evoluţiei gripei în România. Vaccinul nu tratează gripa (nu se recomandă bolnavilor de gripă), ci previne gripa, fiind administrat persoanelor care nu au boli infecţioase acute (existând şi alte contraindicaţii: alergie la ouă de găină etc.).

Sursa: comunicat Directia Sanatate Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *