Cadre didactice nemulţumite că sunt trimise la studii aproape de pensie

cadre didacticeMai mulţi educatori şi învăţătorii şi-au plâns sindicatelor locale vizavi de Ordonanţa care le condiţionează ocuparea unui post în sistem. Potrivit OUG 92-2012, învăţătorii şi educatoarele care nu au studii superioare în domeniu vor fi încadraţi ca profesori în învăţământul primar, respectiv preşcolar, cu condiţia să îşi completeze studiile în şase ani de la emiterea ordonanţei. Dascălii spun că mai au câţiva ani până la pensie şi că nu mai au puterea să facă o facultate la vârsta de peste 50 de ani. Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, a declarat că în loc ca această ordonanţă să clarifice anumite lucruri în sistem, ea a creat mai multă confuzie.

Practic, aceeaşi ordonanţă reintroduce profilul pedagogic, desfiinţat prin Legea 1, iar după aceea spune în alt articol că trebuie să facă facultate. Am fost certaţi de unii colegi, cum să meargă să facă facultate la o vârstă înaintată„, a spus Axinte.

Potrivit ordonanţei, educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţonal de învăţământ pot să îşi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

În schimb, absolventilor liceelor pedagogice, filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatator-educatoare, ai scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, li se recunoaste indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar, de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pe baza diplomei de licenta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *