Vosganian despre declararea lui Eminescu cetăţean de onoare post-mortem: Eminescu a murit?

Varujan Vosganian la Zilele Mihai Eminescu 2013
Varujan Vosganian la Zilele Mihai Eminescu 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a fost prezent, marţi seară, la Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizată la Botoşani cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la naşterea celui mai mare poet român.

Vosganian, care este şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, a elogiat în faţa publicului personalitatea lui Eminescu. El a declarat, pe scenă, că se opune ideii avansate de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, de declarare a lui Eminescu cetăţean de onoare post-mortem al judeţului, pe motiv că Eminescu nu este doar al Botoşaniului, ci al întregii Românii şi că acesta nu a murit, ci este prezent în fiecare zi printre români.

„M-a întrebat un jurnalist ce opinie am despre faptul că poetul Mihai Eminescu va deveni cetăţean de onoare post-mortem, iar eu am spus: <Vă rog să mă iertaţi! Nu am ştiut că poetul Mihai Eminescu a murit!>”, a afirmat Vosganian.

Poetul sucevean Nicolae Prelipceanu a câştigat, marţi seară, cea de-a 22-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2012. Trofeul, diploma şi premiul în valoare de 20.000 de lei i-au fost înmânate în cadrul Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, organizate la Botoşani, de Primăria municipiului reşedinţă de judeţ.

De asemenea, tânărul poet Anatol Grosu din Republica Moldova a fost desemnat câştigător al Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Prima, acordat de Memorialul Ipoteşti- Centrul de Studii Mihai Eminescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *