Deputatul Liliana Mincă: Jos vălul politic de pe Eminescu

Minca LilianaCu prilejul manifestărilor din acest an, dedicate împlinirii a 163 de ani de la nașterea poetului universal Mihai Eminescu, deputatul Liliana Mincă va fi prezentă la Botoșani pentru a atrage atenția opiniei publice și a autorităților locale și naționale asupra unei anomalii.

Deputatul Liliana Mincă susține că este aproape imoral ca marele Mihai Eminescu, la 163 de ani de la nașterea sa, să nu fie încă declarat cetățean de onoare al municipiului și județului Botoșani. Este greu de crezut că Mihai Eminescu, cel care a cuprins universul în poeziile sale, nu poate fi cuprins într-un registru de titluri onorifice precum cel de cetățean de onoare al orașului în care s-a născut. Pe lista celor 78 de cetățeni de onoare, făcută publică de către Administrația publică Botoșani, se regăsesc politicieni, dar nu și poetul nepereche care, alături de mulți alți corifei ai culturii românești, a scos județul din anonimat.

Deputatul Liliana Mincă reamintește că în 1931, Comisia Interimară a orașului Botoșani l-a declarat pe Nicolae Iorga cetățean de onoare al orașului Botoșani. În seara zilei de 18 iunie 1931, la sala Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani, botoșănenii l-au sărbătorit pe Iorga printr-o festivitate de elită, după cum spun hrisoavele din acele vremuri. Astăzi, în panoplia publică de cetățeni de onoare ai municipiului Botoșani nu se mai regăsește nici Iorga. Oare ce blestem îi determină pe botoșăneni să își ignore propriile valori?

Se va spune că regulamentul de acordare a titlului cu pricina nu permite acordarea distincției post mortem. Să nu uităm că în 2006, la Bacău, prin modificarea unui astfel de regulament, Vasile Alecsandri și Bacovia au fost declarați cetățeni de onoare post mortem. De asemenea, să nu uite aleșii Botoșaniului că, în 1978, celui mai iubit primar al municipiului Iași, Dimitrie Gusti, nu i-a fost rușine să îl declare pe Vasile Alecsandri cetățean de onoare al Iașiului.

Ne-am obișnuit să acordăm acest titlu celor care primesc în această perioadă Premiul Național pentru Poezie Mihai Eminescu. Numai la noi se poate întâmpla așa ceva: institui un premiu național pe care îl botezi cu numele poetului nepereche, dar refuzi cu obstentație ca pe același poet să îl recunoști ca membru sine qua non al cetății!? Situația este similară și în cazul marilor personalități Nicolae Iorga, Grigore Antipa, Octav Onicescu, Gheorghe Avramescu sau  Octav Băncilă.

Sursa: comunicat de presă Cabinet deputat Liliana Mincă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *