Justiţia botoşăneană, blocată de termene lungi de judecată

judecatorMulţi botoşăneni care au deschis procese în instanţă se plâng de faptul că primesc termen de judecată de la înregistrarea dosarului în jumătate de an, uneori chiar în aproape un an. Totul se întâmplă din cauza numărului de cauze noi care a crescut simţitor în ultimii ani, a supraîncărcării unor magistraţi şi a numărului insuficient de judecători din instanţele aglomerate.

Anitta Herghiligiu, preşedintele Tribunalului Botoşani, recunoaşte situaţia existentă şi spune că nu există posibilitatea ca instanţele să acorde termene mai scurte, din cauză că judecătorii sunt sufocaţi de dosare.

Personal am avut o taxă de poluare care am depus-o prin noiembrie 2011 şi am avut hotărâre în decembrie 2012. Şi asta pentru o simplă taxă de poluare. Şi eu, din punct de vedere al justiţiarului, înţeleg nemulţumirea asta. Sunt cauze cu un grad redus de complexitate, dar sunt şi cauze care presupun un studiu, gândire. Este şi acela om. Nu se poate. Eu intram la Curtea de Apel Suceava şi cu câte 40 de dosare pe şedinţă„, a spus Anitta Herghiligiu.

Termene foarte lungi la dosarele noi înregistrate se regăsesc la din ce în ce mai multe instanţe din ţară. Singura soluţie, spune preşedintele Tribunalului Botoşani, ar fi suplimentarea schemelor de personal, în măsura în care sunt bugetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *