Vezi tradiţii şi obiceiuri de Revelion care se păstrează la Botoşani!

Vechile credinţe populare spun că în 31 decembrie „se deschid cerurile şi vorbesc animalele”, iar vremea arată cum va fi anul care vine. Dacă este senin, anul va fi secetos, dacă este înnorat, anul va fi ploios, dacă este lună plină, va fi an mănos.

Tot în noaptea dintre ani, se ascunde furca pentru ca ai casei să nu fie muşcaţi se şarpe, iar pe masa de Revelion se pun mancaruri din carne de porc,”că merge înainte” şi peşte, pentru că este vioi. În schimb, nu se mănâncă pasăre,”că scurmă înapoi”.

De asemenea, in seara de Revelion se lasă porţile descuiate şi lumina şi focul aprinse, copii colindă cu pluguşorul şi sorcova, iar ţiganii cu capra.

Pe 1 ianuarie, dacă este vreme bună, va fi anul bun; dacă ninge, va fi belşug; dacă este senin şi ger, oamenii vor fi sănătoşi, dacă pomii au chiciură, vor fi poame multe. În dimineaţa primei zile din an, oamenii pun mâna pe uneltele cu care vor să aibă spor la muncă.

Pe vremuri, în seara de Anul Nou se lua din grădină o ramură de soc şi se punea în pământ, şi în funcţie de cât de repede înflorea se ştia cât de iute vine primăvara. Tot în noaptea dintre ani se puneau „cupele” – căni de pământ sub care se puneau opt simboluri ale unor meserii – lână pentru oieri, lemn pentru tâmplari, făină pentru brutari – iar fetele tinere alegeau cana si se spunea că, funcţie de ce era dedesubt, aceea avea să fie ocupaţia viitorului soţ.
O alta vorba din batrani zice ca se practica datul cu piciorul în vacă, pentru a-ţi afla destinul – se spunea că dacă vaca se ridica prima dată când o loveşti te măriţi în anul care vine, dacă se ridica atunci când o loveai a doua oară te măriţi peste 2 ani şi aşa mai departe.

Este bine ca Anul Nou să vă prindă cu bani în buzunar pentru a avea parte de ei tot anul.
Faceţi tot posibilul să nu aveţi nici un fel de datorii. Nu este cu noroc să începi anul dator faţă de cineva.
Potrivit realitatea.net, prima persoană care vă intră în casă după miezul nopţii, pe 1 ianuarie, trebuie să fie un bărbat înalt şi brunet, blonzii, roşcaţii şi femeile aduc ghinion.
Nu aruncaţi nimic din casă pe 1 ianuarie. Ar fi extraordinar să primiţi un dar oricât de mic.
Nu uitaţi să purtaţi ceva roşu, aduce noroc.
Peştele, strugurii, rodiile şi lintea aduc bogăţie şi belşug în casă, tocmai de aceea nu trebuie să vă lipsească de pe masă.
Se spune că ceea ce faceţi în noaptea de Revelion veţi face tot restul anului. Aşadar, mare atenţie cum vă comportaţi.

La miezul nopţii deschideţi toate uşile şi geamurile pentru ca noul an să intre în casă, atârnaţi o crenguţă de vâsc deasupra uşii şi săruta-ţi-vă partenerul sub ea.
Aduce ghinion să puneţi pe perete calendarul nou înainte de 12 noaptea şi, de asemenea, să rupeţi ultima filă din calendarul vechi înainte de miezul nopţii.
Aruncaţi din casă, după miezul nopţii, toate paharele şi farfuriile desperecheate.
Copiii născuţi în noaptea dintre ani vor avea noroc în viaţă.

 

One thought on “Vezi tradiţii şi obiceiuri de Revelion care se păstrează la Botoşani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *