Proces de un milion de euro

Şase botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava, pentru un „tun” de peste un milion de euro dat Programului SAPARD. Este vorba de omul de afaceri Cristea Petraru şi de cinci apropiaţi de-ai acestuia, care ar fi falsificat mai multe documente astfel încât acesta să poată primi fonduri europene mult mai mari.

Potrivit anchetatorilor, afacerile s-ar fi derulat în perioada octombrie 2006-noiembrie 2008 când, în calitate de administrator al societăţii C&C Company SRL, Cristea Petraru a obţinut acordul de finanţare pentru înfiinţarea unui abator mixt bovine şi ovine în Cătămărăşti Deal (comuna Mihai Eminescu). Lucrările s-au derulat sub controlul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, fiecare bănuţ trebuind justificat.

Însă, pentru ca sumele decontate să fie mai mari, acesta ar fi convenit cu membrii comisiilor de licitaţii pentru trucarea unor achiziţii de servicii, bunuri şi lucrări. Într-un final, abatorul a fost pus în funcţiune, dar la nişte costuri mult mai mari decât valoarea bunurilor pe piaţă. Acest lucru a atras atenţia Departamentului pentru Luptă Antifraudă, care a declanşat mai multe verificări.

Bani obţinuţi cu 17 licitaţii trucate

Cazul a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie, ancheta acestora stabilind că, prin trucarea a 17 licitaţii de achiziţii, s-ar fi obţinut pe nedrept fonduri comunitare în valoare de aproape cinci milioane de lei noi, echivalentul a peste 1,3 milioane de euro, calculat la cursul valutar valabil la data decontării ultimei tranşe de plată din 23 noiembrie 2008. Aşa se face că ieri Cristea Petraru,  patru membri ai comisiilor de licitaţii – Corneliu Mihai Hrebenciuc,Viorel Macoviciuc, Dan Popovici şi Luminiţa Maria Agheorghiesei – dar şi omul de afaceri Daniel Buliga (n.r. – fost administrator la Dany-Ema SRL, care ar fi executat unele lucrări), au fost trimişi în judecată pentru prezentarea de documente ori declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune sau complicitate la aceste fapte.

Între timp, societatea C&C Company a intrat în lichidare judiciară. Deşi reporterii „Monitorul” au încercat să afle punctul de vedere al celor implicaţi, aceştia nu au putut fi contactaţi. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Botoşani, dar  până la o sentinţă definitivă cei şase inculpaţi vor beneficia de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa> Monitorul de Botosani

One thought on “Proces de un milion de euro

  1. evaziune fiscala de mil.euro se face la SC LUCA DAMILANO SRL dar nu o descopera nimeni ptr.ca ara cu ce sa le unga ochii la comisari… Cineva trebue sa scoata la iveala aceasta neregula.
    salarii de mizerie,conditii de munca grele,fara sala de mese,fara vestiare,fara sursa de caldura…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *