Paradă de căiuți, capre și urși pe străzile Botoșaniului

Străzile Botoșaniului au fost luate cu asalt, sâmbătă dimineață,  de urși, capre, căiuți și mascați. Nu e vorba despre vreun circ sau măcel ci despre cea de-a 38 ediție a Festivalului de datini și obiceiuri de  iarnă „Din străbuni, din oameni buni” la care participă anul acesta nu mai puțin de 30 de formațIi din care cel puțin 10 din țară și Republica Moldova. Traseul paradei a pornit de la Casa Tineretului, a mers spre Laurian, apoi spre Direcția Muncii și s-a finalizat la scena montată pe pietonalul Unirii unde fiecare formație și-a prezentat programul artistic pregătit pentru acest spectacol.

Din județ participă circa 20 de formații populare care și-au prezentat obiceiurile populare, care se practică în zona lor, de sărbători. O atracție deosebită în rândul botoșănenilor care s-au oprit pentru a urmări parada, au avut-o celebri căiuți de la Hlipiceni, caprele și urși care, în timpul paradei, au desfășurat și scurte momente care se fac cu ocazia anului nou la porțile oamenilor din satele românești.

Directorul Centrului de Creatie Botoșani, Ion Ilie, a declarat că ediția din acest an se remarcă prin prezența unor formații care nu au mai participat în anii trecuți și că printre județele din țară prezente la această manifestare sunt Suceava, Bistrița, Maramureș. Sibiu, Bacău, Neamț, etc. „Ediția din acest an se remarcă prin frumusețea  și varietatea costumelor pe care -o găsim nicăieri în țară, dar și prin cei care se remarcă prin dans și muzică, prin păstrarea tradițiilor. Benefic pentru Botoșani este sprijinul pe care l-am primit de la Consiliul Județean prin instituția noastră, Primăria Botoșani care ne-a acordat locul”, a declarat Ion Ilie, directorul Centrului de Creație Botoșani. Din Republica Moldova au venit formații din localitățile Dochia, Bălți sau Glodeni. Din județ doar formația de la Avrămeni nu a ajuns, aceștia anunțând că nu pot particia din cauza drumurilor impracticabile.

Per total pentru manifestările organizate cu scopul de a perpetua tradițiile de iarnă ale românilor au fost alocată o sumă de circa 30.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *