Afaceri afectate de ninsori şi viscol. Patronii acuză lipsa de organizare a autorităţilor

cisterna cu lapte blocata in zapadaFirmele producătoare de lactate se plâng că sunt în imposbilitatea de a colecta laptele de la fermele din judeţ. Sute de mii sau chiar milioane de litri de lapte nu pot fi procesate, din cauză că drumurile sunt impracticabile. Oamenii de afaceri susţin că autorităţile dau dovată de lipsă de organizare şi nu fac nimic pentru deszăpezirea drumurilor

Două cisterne cu 50.000 de litri de lapte au rămas blocate,  timp de peste 24 de ore, pe drumul naţional care leagă Botoşaniul de oraşul Săveni. Laptele trebuia să ajungă la fabrica Lacto Solomonescu de pe raza satului Miron Costin, însă, din cauza zăpezilor, nu au putut circula.

cisterna cu lapte blocata in zapadaDe ieri (n.r.- vineri) de la 11.00 stau aici blocat. Nu am putut înainta. Zăpada era foarte mare şi nimeni nu a venit să o curăţe. Cisterna este plină cu lapte şi nu ştiu cum pot ajunge la destinaţie„, a spus şoferul unei cisterne a societăţii Jilăveanu Transcom, care efectua un transport pentru lacto Solomonescu.

Pentru oamenii de afaceri din domeniul prelucrării laptelui, situaţia este dezastruoasă. Ei susţin că au de colectat sute de mii sau chiar milioane de litri de lapte fie direct de la fermieri, fie din punctele de colectare din fiecare localitate. Din păcate, cisternele lor au rămas înzăpezite. Trei maşini ale Lacto Solomonescu au rămas, înzăpezite, sâmbătă, la Avrămeni.

cisterna cu lapte blocata in zapadaPatronii se plâng că, deşi plătesc sume foarte mari către bugetul de stat şi bugetele locale, drumurile răman înfundate, iar drumarii nu-şi fac treaba nici vara, nici iarna. Oamenii de afaceri au adus utilaje proprii pentru a curăţa drumurile, însă acestea nu fac decât să mrezolve câteva probleme punctuale.

Industria laptelui este foarte afectată în acest moment, din cauză că niciun drum judeţean, nici naţional nu este deszăpezit în zona Săveni. Şi Coţuşca, Ştefăneşti, tot malul Prutului este înzăpezit. Sunt cantităţi pe care nu le-am ridicat de patru-cinci zile, de când s-a înzăpezit. Ne sună fermierii şi ne spun să mergem să luăm laptele, dar nu putem, pentru că toate drumurile sunt înzăpezite. Pierderile sunt mari, iar începând de luni avem livrări în ţară şi ar trtebui să plece maşinile, dar, după cum e situaţia acum, sigur nu vom putea livra. Drumarii nu au acţionbat mai deloc în zona asta„, a spus  Dumitru Solomonescu, patronul fabricii de lactate Lacto Solomonescu.

Lucrătorii de la drumuri ridică din umeri şi dau vina pe vreme. Ei spun că intervin la timp, însă munca le este zădărnicită de viscol.

Blocajul din industria lactatelor va avea efecte nefericite atât asupra fabricilor de prelucrare, cât şi asupra fermierilor, care, din cauză că neavând cine să le preia laptele, ar putea ajunge să îl dea la animale.

9 thoughts on “Afaceri afectate de ninsori şi viscol. Patronii acuză lipsa de organizare a autorităţilor

  1. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Drumarii lucreaza in dorul lelii. Am un prieten la ei care mi-a spus ca merg cu lama ridicata, au un consum mai mic de motorina si diferenta o vand.
    Au mai fost zapezi si in alti ani , dar asa proasta organizare nu am vazut. Niciodata drumul Botosani Saveni nu a fost inzapezit mai mult de o zi, dar acu……

    1. Ai mare dreptate dar crezi ca va plati cineva pentru asta?USL am vrut USL avem.Dl Turcanu ce parere are despre aceasta situatie?

  2. da, asa e, uneori merg cu lama ridicata pentru a-si insusi pe nedrept diferenta de notorina.
    mai bine nu ar mai iesi deloc pe traseu, ca sa nu mai iroseasca inutil banii publici, macar sa stie si populatie de o treaba.
    cum sa mearga lucrurile bine in tara asta daca avem astfel de oameni?!?!

  3. personal i-am vazut cum se plimbau cu lama ridicata si nu intelegeam de ce. e incredibil ce se intampla! un om tre sa munceasca si al doilea sa il pazeasca sa nu fure!

  4. Tot ce se comenteaza are tenta politica! Totusi, s-a intrebat cineva cand a mai fost un asemenea inceput de iarna cu zapada din abundenta si viscol puternic ? Mai tine cont Mama Natura de culoarea politica, verde, portocaliu, rosu, etc. dimpotriva, isi face mendrele cum stie ea mai bine!!!

  5. Unde sunt frezele din judetele vecine, domnule Macalet?
    Domnule presedinte e bine acasa la caldut?
    Nu va pasa ca sunt oameni care nu au ajuns acasa de 5 zile, am vazut oameni disperati care nu si-au putut inmormanta mortul, fie rude care nu au ajuns la inmormantare, etc.
    Este a cincea zi in care Saveniul si toate legaturile cu acesta sunt blocate sub zapada, adica 30% dinjudet! Atentie sunt drumuri nationale si judetene care nu au putut fi dezapezite datorita lipsei de organizare dar si a nepasarii!
    Situatia v-a scapat de sub control, daca nu sunteti in stare sa conduceti judetul, plecati, si luati cu voi toti directorii incompetenti care declara ca totul e in regula, din birou nu de pe teren.
    De ce nu apelati in acest moment la utilajele altor firme care pot sa faca fata dezapezirii, ca doar aceasta stare de urgenta e mai importanta decat finantarea unui festival ……

  6. Pai patronii aistia n-au invatat inca precum ca „iarna nu-i ca vara , nici Basescu ca Tamara ? „. Cit priveste otoritatile in fonctiune , acstea au o scuza : iar le-a luat iarna/benga pe nepregatitelea . Al naibii generalul aista IARNA . Io MAI ca l-as pune in noul cabinet in locul D-lui Dusa . Am zis. PUNCT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *