Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei la sfinţirea Muzeului de etnografie: La prea multe schimbări a fost supusă fiinţa umană în ultima sută de ani

muzeu etnografie IPS TeofanMitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a declarat după slujba de sfinţire de la Muzeul de etnografie, că obiectele vechi care au făcut parte din viaţa românului de altădată nu se mai păstrează decât în muzee şi din ce în ce mai puţin în case. Mitropolitul a afirmat în cuvântarea sa că este o urgenţă, o necesitate absolută, ca românul să descopere şi să afle căi prin care legătura sa cu trecutul să nu fie cu totul desfiinţată.

IPS Teofan a precizat că toate schimbările care au avut loc de la începutul umanităţii şi până la începutul veacului trecut sunt mai puţine decât cele care au avut loc în ultimul veac, de aceea şi omul este mai agitat. El a declarat că a dispărut inocenţa şi nevinovăţia de altădată, dar şi aşezarea sufletească de altădată.

Uneori ne întrebăm de ce omul este atât de agitat astăzi, de ce nu mai are cuminţenia de altă dată, de ce nu mai are aşezarea sufletească de altă dată şi printre alte răspunsuri este şi acesta: că prea multe schimbări, la prea multe schimbări a fost supusă fiinţa umană în ultima sută de ani, încât stabilitatea sa sufletească să mai fie menţinută aşa cum a fost altădată. Altădată omul, în întreaga sa viaţă nu-şi părăsea satul şi în acelaşi timp nu se plictisea niciodată. Acum merge până la colţurile pământului, vizităm ţinuturi necunoscute şi întorcându-ne acasă deja simţim nevoia de noutate, să mergem şi să cunoaştem alte lucruri noi„, a spus mitropolitul.

IPS Teofan va fi prezent şi la concertul de colinde de vineri, de la Teatrul „Mihai Eminescu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *