Academicieni și zeci de profesori la Conferința Națională de Matematică din Botoșani

conferinta matematicaBotoșaniul gazduiește timp de două zile Conferința Națională de Matematică, prilejuită de împlinirea a 120 de ani de la nașterea  academicianului Octav Onicescu. Evenimentul este organizat de Inspectoratul Şcolar Botoșani, Societatea de Știinţe Matematice din România – Filiala Botoşani, Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Judeţean Botoşani şi Muzeul Judeţean Botoşani.

Sâmbătă, la Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoşani au fost deschise lucrările conferinței, în prezența prefectului Costică Macaleți, dar și a primarului municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc.  Printre invitații de marcă ai acestui eveniment, primul de acest gen organizat în județul Botoșani, s-au numărat academicianul Solomon Marcus, care a prezentat lucrarea O expresie majoră a spiritualității nord-moldave, academicianul Radu Miron, care a prezentat lucrarea Octav Onicescu și opera sa, prof. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Matematică din România, care a prezentat lucrarea Octav Onicescu – privire peste decenii, inspectorul Mina Rusu, de la Ministerul Educației.

conferinta matematicaLa conferință au mai participat profesori din București, Cluj și Constanța, Iași, dar și zeci de profesori de matematica din județul Botoșani.

Conferința a fost organizată pentru evocarea academicianului Octav Onicescu și a meritelor pe care le-a avut. Pentru noi, pentru Botoșani, este un eveniment deosebit. Și faptul că este și de Ziua națională, este extraordinar„, a declarat Ionică Ciobănașu, președinte SSMR Fililiala Botoșani.

Mă bucur să particip la această importantă manifestare științifică la care sunt prezente nume de marcă ale matematicii românești. Constat cu o deosebită satisfacție prezența domnului academician Solomon Marcus, personalitate proeminentă a științelor matematice contemporane, autorul a vaste opere științifice. Sunt fericit că prezența dv. aici se produce la câteva luni de la alegerea mea ca primar al Botoșaniului, și o consider ca un semnal de bun augur pentru destinul cultural al acestui oraș„, a spus primarul Ovidiu Portariuc.

conferinta matematicaAcțiunea va continua duminică cu o sesiune de comunicări științifice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *