Vaccinări cu probleme ţinute la secret

vaccin bcg
foto: blog.imagesdoc

Cinci mame din judet au depus sesizari dupa ce bebelusii lor au avut probleme in urma vaccinarii BCG, dar DSP nu a raportat niciun caz.

Reactii adverse la BCG tinute secret de autoritatile sanitare botosanene. Desi reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) spun ca la nivelul judetului nu s-au inregistrat astfel de situatii, un baietel de sase luni si jumatate a fost operat la Iasi, in urma vaccinului. Mama copilului a povestit ca, la scurt timp dupa externarea din maternitate, micutului i-a aparut un ganglion sub bratul stang, acolo unde fusese vaccinat. La consult, i s-a spus ca e nevoie de o interventie chirurgicala. Parintii au optat pentru Iasi, iar in fisa de externare a fost trecut diagnosticul „adenita axilara stanga supurata operata, status postvaccinare antituberculoza si anemie microcitara”.

Ulterior, femeia de 31 de ani a fost la Spitalul TBC, unde a trecut situatia intr-un formular special catre Ministerul Sanatatii. Nu mai stie ce s-a intamplat cu sesizarea ei, dar nici cu cele depuse de inca patru mamici din judet. „La DSP mi s-a spus ca nu s-a comunicat nimic despre reactiile adverse pentru a se proteja identitatea bebelusilor. Pe mine nu ma intereseaza sa fie cineva tras la raspundere, vreau doar sa se stie aceste lucruri si sa nu mai existe asemenea cazuri. Daca astfel de cazuri sunt tinute secrete, va continua vaccinarea cu produsul din Danemarca”, a spus mamica.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii admit ca este posibil ca in judet sa se fi inregistrat reactii adverse, insa spun ca nu exista o situatie clara cu acestea. „La nivelul DSP nu sunt inregistrate cazuri, dar e posibil sa fi ajuns direct la Ministerul Sanatatii de la spitalele unde au fost tratate. Este posibil sa fie reactii minore, care sa nu fi fost raportate”, a precizat Lidia Onofrei, purtator de cuvant la DSP.

Imunizarea a fost suspendata

Mai multi parinti au dat in judecata Ministerul Sanatatii, din cauza reactiilor adverse ale vaccinului BCG, iar Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a aratat ca sunt indreptatiti. Ministerul Sanatatii a precizat ca in campania nationala de imunizare impotriva tuberculozei au fost vaccinati peste 200 de mii de copii, iar la 115 au fost constatate reactii adverse grave. Acum vaccinarea este suspendata, pana ce o comisie de specialisti se va pronunta in cazul vaccinului adus din Danemarca, dupa ce productia romaneasca a fost sistata.  

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia tuberculozei si se administreaza gratuit nou-nascutilor in maternitate.

Sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *