Acţiuni ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane în liceele botoşănene

actiune traficAgenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, prin inspectorii de specialitate din cadrul Centrului Regional Suceava, Moisoiu Mihai şi Stadler Laura, au desfăşurat în luna noiembrie 2012 acţiuni de informare şi instruire a elevilor şi cadrelor didactice de la Liceul „Alexandru cel Bun”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul „Gheorghe Asachi” , Grupul Şcolar Industrial Bucecea, Colegiul Naţional „A. T. Laurian”, Botoşani.

Printre scopurile unor  activităţilor, utile mai ales în condiţiile economice actuale, se numără: creştea gradului de informare a tinerilor în ceea ce priveşte consecinţele traficul de fiinţe umane; îmbunătăţirea abilităţilor decizionale ale grupului ţintă prin evidenţierea rolului cheie jucat de informarea corectă şi completă în luarea unei decizii responsabile; instruirea cadrelor didactice faţă de problematica abordată pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane, astfel încât acestea să acorde atenţie sporită elevilor şi comportamentelor acestora, sesizând organele competenţte, cu atribuţii în domeniu, ori de câte ori identifică un caz de potenţială victimă a traficului de persoane; conştientizarea factorilor de risc şi identificarea modalităţilor optime de abordare a educaţiei pentru prevenirea situaţiilor de risc: trafic de persoane, abandon familial, violenţă şcolară.

Activităţile au fost organizate sub forma dezbaterilor, informărilor, vizionărilor de film şi a studiilor de caz, elevii arătându-se interesaţi mai ales de modalităţile de sesizare a unor posibile cazuri, de solicitare a sprijinului în situaţii de risc, protejarea în situaţii de trafic pe muncă.

Orice caz/situaţie de risc poate fi sesizată la linia telefonică gratuită 0 800 800 678 ce poate fi apelată din orice reţea fixă şi mobilă.

De asemenea, pentru a evita situaţia de victimă a traficului de persoane, reprezentanţii Centrului Regional Suceava ai ANITP sugerează luarea unor măsuri utile în cazul alegerii unor oferte de muncă în străinătate, în 6 paşi:

Pasul 1. Ţi s-a făcut o propunere?

Nu fi naiv, verifică în detaliu orice ofertă primită!

 Pasul 2. Te-ai hotărât să pleci?

Lasă cât mai multe informaţii familiei!

 Pasul 3. Ţi s-a oferit sprijin la plecare?

Nu da nimănui actele de identitate!

 Pasul 4. Eşti deja în pericol?

Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact!

 Pasul 5. Cum îţi dai seama că o persoană este victimă a traficului de fiinţe umane?

Nu ignora problemele celor din jur!

Pasul 6. Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?

    Poliţiei

    Misiunilor diplomatice ale României în străinătate

    Liniei Telverde 0 800 800 678

    Organizaţiilor neguvernamentale

Sursa: comunicat presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *