Concert de vioară, vineri seară, la Filarmonica Botoşani

Valentin SerbanVineri, 23 noiembrie, ora 18.30
Botoşani, Casa de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: MIHAIL SECIKIN
Solist: VALENTIN ŞERBAN, vioară  

În program:

W. A. Mozart: Uvertura operei „Flautul fermecat”
                    Adagio; Allegro

W. A. Mozart: Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 5, în la major, KV 219
                    Allegro aperto
                    Adagio
                    Rondeau: Tempo di Menuetto; Allegro; Tempo di Menuetto  

 P a u z ă 

W. A. Mozart: Simfonia nr. 39 în mi bemol major, KV 543
                   Adagio; Allegro
                   Andante con moto
                   Menuetto: Allegretto
                   Finale: Allegro
VALENTIN ŞERBAN
      – violonist –

     S-a născut la Braşov unde a absolvit Liceul de Muzica  Tudor Ciortea  la clasa profesoarei Laura Modorcea.
 Între timp, au intervenit în evoluţia artistică a violonistului profesorii Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi şi Maestrul Ştefan Gheorghiu.
A studiat în vara anului 2008 cu violonistul Adam Han-Gorski (S.U.A.), fost student al marelui violonist Jascha Heifetz. În prezent, este student al Facultăţii de Muzică din cadrul Universităţii « Transilvania » Braşov , clasa prof. Alina Nauncef, având, totodată, oportunitatea de a studia şi cu Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, sub îndrumarea căruia se află din anul 2008.
A susţinut recitaluri în Braşov, Sf. Gheorghe  Centrul Cultural ”Arcuş ”, Ploieşti, Sinaia, Cluj-Napoca, Bucureşti  Sala Mică a Ateneului Român, Muzeul National George Enescu Bucureşti .
Palmaresul competiţional al violonistului Valentin Şerban conţine distincţii importante, obţinute la olimpiadele naţionale de interpretare instrumentală şi concursuri internaţionale. Astfel, pe plan naţional, obţine Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Odorheiu-Secuiesc, 2003; Premiul II la Olimpiada Naţională de Muzică, Sf. Gheorghe, 2004; Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Odorheiu-Secuiesc, 2005; Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Cluj-Napoca, 2007; Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Bacău, 2008; Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, Bistriţa, 2010, unde a fost ales ca reprezentant al violoniştilor în gală. A mai obţinut Premiul I la Concursul Internaţional Remember Enescu, Sinaia, 2008 şi Premiul I la Concursul Internaţional Ştefan Ruha, Satu-Mare, 2011.
Prima apariţie ca solist a avut loc în anul 2008, cu ”Orchestra Sinfonietta” Râmnicu-Vâlcea, dirijată de Florin Totan, cu Concertul în mi minor de F. Mendelssohn-Bartholdy. A mai concertat alături de orchestrele filarmonicilor din : Satu-Mare, Botoşani, Bacău, Ploieşti, Odorheiu Secuiesc, Braşov, ”Orchestra Sinfonia” Bucureşti, Filarmonica ”George Enescu” Bucureşti.
Interpretările sale se bucură de aprecierile publicului meloman, dar şi de elogiile criticilor, mărturie stând articolele din publicaţia de specialitate Actualitatea Muzicală in care prof. univ. dr. Liliana Iacobescu, respectiv muzicologul Grigore Constantinescu scriau printre altele :
,,Concertul pentru vioară şi orchestră de Aleksandr Glazunov a răsunat, sub arcuşul lui, cu o dezinvoltură, o siguranţă şi o expresivitate care-l pot declara de pe acum un violonist deja format.
Prof. Univ. Dr. pianista Liliana Iacobescu, Actualitatea Muzicală Bucureşti, Nr.3, Martie 2011, p.11.
Reţinem talentul tânărului violonist, datorită interpretării  expresive şi artistic argumentate.
Critic muzical Grigore Constantinescu, Actualitatea Muzicală Bucureşti, Nr.11, Noiembrie 2011, p.15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *