Permise auto pentru persoanele care conduc mopede din ianuarie 2013. Vezi noutăţile!

serviciul permisePersoanele care conduc mopede vor avea nevoie de permis începând cu 19 ianuarie 2013. Potrivit Legii 203 pentru modificarea şi completarea OUG 195-2002 privind circulaţia pe drumurile publice, toţi cei care conduc un vehicul, cu două sau trei roţi, cu o viteză cuprinsă între 25 şi 45 km/h, cu  capacitate cilindrică până în 50 cmc, iar masa proprie nu depăşeşte 350 kg, vor trebui să susţină un examen în vederea obţinerii categoriei A pentru aceste autovehicule. De asemenea, vârsta pentru a conduce un autovehicul din categoria C, C1 este de la 21 de ani. Pentru transport persoane, respectiv categoria D, DE, tramvai, troleibuz vârsta pentru obţinerea permisului se măreşte la 24 de ani, de la 21 de ani.

Şi permisul pentru motociclete se obţine mai târziu. Astfel, persoanele care doresc să dea examen pentru categoria A, pentru motociclete, vor trebui să aibă 24 de ani, faţă de 18 ca până acum.

Erau necesare aceste măsuri, pentru că la ora actuală în România este printre primele ţări cu rata de accidente foarte crescută la mia de locuitori„, a declarat Dănuţ Ciubotaru, şef Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Permisul de conducere pentru categoria profesionişti, respectiv C1, CE, DE, are valabilitate cinci ani. După această perioadă, permisul poate fi preschimbat fără susţinerea unui examen de conducere, însă este obligatorie fişa medicală.

Subcategoria A1 va deveni categorie, iar în plus vor apărea categoriile AM şi A2. Permisul se va obţine şi se va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv,vârsta minimă pentru obţinerea permisului de conducere fiind de:

a) 16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
b) 18 ani împliniţi pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
c) 20 ani împliniţi şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2, sau cel puţin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A;
d) 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW;
e) 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb şi Tv.

De asemenea, de la 19 ianuarie 2013, permisul românesc de conducere va fi armonizat cu modelul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *