Deputatul Dolineaschi propune ca parlamentarii care părăsesc partidul să piardă mandatul, după un referendum

Presedintele executiv al PSD, Andrei DolineaschiDeputatul PSD Andrei Dolineaschi a iniţiat un proiect de lege pentru combaterea migraţiei politice din Parlament. Spre deosebire de iniţiativele anterioare, proiectul deputatului PSD prevede organizarea unui referendum în colegiul parlamentarului care pleacă de la un partid la altul. Astfel, alegătorii care l-au trimis în parlament pe respectivul deputat sau senator ar urma să se pronunțe, prin referendum, dacă sunt de acord sau nu cu această schimbare a statutului politic. În cazul unui răspuns negativ, parlamentarul care a migrat la alt partid îşi va pierde mandatul.

Am ţinut cont de obiecţiile formulate anterior de Curtea Constituţională în această materie, în special cea legată de nulitatea mandatului imperativ. Din acest motiv, propunerea mea legislativă nu vizează exercitarea mandatului de deputat sau senator, ci legitimitatea mandatului. Articolul 2 din Constituţie prevede că suveranitatea poporului român se exercită prin organele sale reprezentative constituite prin alegeri libere, periodice și corecte. Or, migraţia politică alterează structura Parlamentului constituită prin alegeri. Prin urmare, trebuie să ne întoarcem la popor şi să-i întrebăm pe alegători dacă atunci când au ales un deputat sau senator au avut în vedere sau nu apartenenţa politică a acestuia. Dacă alegătorii spun că pentru ei contează din ce partid făcea parte parlamentarul care a migrat la alt partid, atunci acesta trebuie să își piardă mandatul”, a explicat  Dolineaschi.

O altă schimbare majoră adusă de inițiativa legislativă a deputatului PSD este eliminarea cvorumului pentru toate tipurile de referendum. „De regulă alegerea deputaţilor şi senatorilor se face cu participare mai mică de 50%. Ar fi deci inechitabil ca pentru referendumul privind schimbarea de statut politic a unui parlamentar să avem un prag de participare. De altfel, Comisia de la Veneţia a explicat că prezenţa cvorumului în cazul referendumului contravine democraţiei, de aceea am propus eliminarea cvorumului pentru toate tipurile de referendum. Acum nu se mai pune problema că am modificat legile prea din scurt. Iniţiativa mea vizează viitorul parlament, deci sper ca de această dată judecătorii Curţii Constituţionale să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia”, a precizat Dolineaschi.

Deputatul PSD mai spune că speră ca propunerea sa legislativă să fie susținută de toate forțele politice, inclusiv de partidele din opoziție, pentru că ele sunt cele mai interesate să se protejeze de migrația propriilor parlamentari către tabăra puterii.

Conform propunerii legislative, referendumul pentru schimbarea de statutu politic a unui deputat sau senator se va organiza în maxim 30 de zile de la apariția acestei schimbări, iar în toată această perioadă mandatul respectivului parlamentar va fi suspendat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *