Vasluienii si vrancenii sunt cel mai prost platiti angajati din Moldova, potrivit unei analize efectuate de Evenimentul Zilei. Conform informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), la 1 martie 2007 media salariala din cele doua judete a fost de 713 lei, respectiv 722 de lei pe luna.
Mai mult, Vasluiul are cea mai mare rata a somajului din zona, 10,1%, fiind depasit la nivel national doar de un singur judet, Mehedinti, cu 10,5%.
Tot sub 800 de lei pe luna castiga si angajatii din Suceava. Bacaul este cel mai bine platit oras din Moldova, cu un venit mediu pe angajat de 901 lei.
Acesta este urmat de Iasi, cu 899 de lei. Indiferent de judet insa, toate salariile din Moldova se mentin sub media pe tara, estimata de specialistii INS la 941 lei.
Statisticile arata ca, in afara de judetele Botosani si Suceava, in celelalte zone din Moldova salariatii din domeniul serviciilor sunt cel mai bine remunerati.
Astfel, iesenii sunt campioni in domeniu, cu un salariu mediu de 958 de lei. Pe locul al doilea se afla Bacaul, cu 953 de lei, urmat de Botosani cu 830 de lei.
La acelasi capitol, cel mai prost platiti sunt nemtenii, cu 812 lei lunar.
In ceea ce priveste ramurile industriale, datele oferite de INS arata ca cele mai dezvoltate activitati sunt in domeniul constructiilor si al industriei usoare. Angajatii in constructii din Bacau sunt cel mai bine platiti moldoveni din acest domeniu, cu un venit mediu lunar de 874 de lei.
In coada clasamentului salarial din Moldova la capitolul constructii se afla vasluienii si sucevenii, cu putin peste 600 de lei.
Specialistii sustin insa ca Iasiul s-a bucurat de o dublare a salariilor in domeniul industriei usoare, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Aici, salariile ajung la aproximativ 809 lei pe luna, fata de Vaslui, unde muncitorii nu ridica mai mult de 610 lei.
Conform acestuia, salariile din domeniul textil ajung chiar pana la 1.000 de lei pe luna pentru muncitori, bonusurile fiind date sub forma de prime sau bonuri de masa.
In domeniul agriculturii, pisciculturii si silviculturii, campioni la salarii sunt botosanenii si sucevenii, cu salarii medii de 832, respectiv 812 lei. In top urmeaza Iasiul, cu putin peste 700 de lei. Cel mai prost platiti angajati in industria agricola sunt cei din judetul Vaslui, care nu depasesc o medie lunara de 870 de lei.
Conform datelor INS, cele mai mari salarii le au bucurestenii, cu o medie de 1.270 de lei pe luna. Ei sunt urmati de cei din judetul Ilfov, 1.078 de lei si Gorj, cu 979 de lei.
Ca domenii de activitate, romanii care activeaza in domeniul fabricarii produselor de tutun castiga cel mai mult, aproximativ 3.000 de lei pe luna.
La polul opus se afla textilistii si cei din domeniul prelucrarii lemnului, cu cate 740 de lei. Cea mai scazuta rata a somajului la nivel national se inregistreaza in judetul Timis, de 2%