Societatea civilă vrea să salveze Centrul istoric

centrul vechi al municipiului BotosaniO organizaţie neguvernamentală din Botoşani a lansat un proiect de salvare a Centrului Istoric al municipiului Botoşani, prin reabilitarea culturală, civică şi morală a zonei. Fundaţia Naţională pentru Dezvoltare Comunitară (FNDC), în parteneriat cu Primăria municipiului Botoşani, societatea comercială Urban Serv şi Asociaţia Judeţeană a iniţiat proiectul intitulat „Cu bastonul prin Centrul Istoric al Botoşanilor”, care îşi propune să conserve, protejeze şi să promoveze valorile istorile ale Centrului Vechi.

Prin această acţiune, ne propunem să readucem în prim-plan problema Centrului istoric al Botoşanilor, un subiect departe de a fi încheiat doar cu o simplă declaraţie, cu o simplă acţiune sau într-un timp imediat. deşi grupul partenerilor care vor fi implicaţi este restrâns, considerăm importantă antrenarea şi participarea societăţii civile la realizarea acestui proiect„, a declarat iniţiatorul proiectului, muzeograful şi istoricul Gheorghe Median, care vrea ca zona istorică a Botoşaniului să „devină o zonă sigură şi de interes”.. 

Proiectul „Cu bastonul prin Centrul Istoric al Botoşanilor”, este este susţinut şi de preşedintele FNDC, Ion Istrate, care deţine în proprietate mai multe clădiri din zona istorică a Botoşaniului. El propune formarea de ghizi voluntare care să lucreze într-un centru de informare turistică, dar şi a unor „străji civice”, care să vecheze asupra liniştii din zona Centrului Vechi.

Vom avea trei activităţi principale. Una este organizarea unei conferinţe sau unui seminar cu factori de decizie din domeniu, cu rol de decizie şi control. Vrem să ne întâlnim toţi să vedem ce putem face pentru protejarea Centrului Istoric. A doua activitate este organizarea unui workshop pentru mediul de afaceri pentru identificarea celor mai bune idei de afaceri în Centrul Istoric, pentru revigorarea activităţilor economice. A treia activitate este de concepere a unui sistem privat de informaţii şi de pază pentru zona Centrului Vechi„, a spus Ion Istrate.

Proiectul se bazează pe voluntariat, partenerii din proiect urmărind recrearea Centrului Vechi de altădată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *