Primăriile din judeţ verificate de Prefectură la registrele agricole

adrian constantinescuÎn urma unei situaţii solicitate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, Instituţia Prefectului a demarat o amplă acţiune de control la toate primăriile din judeţul Botoşani. Comisiile au în componenţă şi specialişti de la statistică şi Direcţia Agricolă şi au programat ca în 10 zile să verifice modul în care autorităţile locale au actualizat registrele agricol, în format scris dar şi electronic.

„Deja s-au găsit probleme mari, chiar din prima zi de control. Comisiile au constatat că documentul care ţine evidenţa categoriilor de folosinţă a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale nu este completat la zi. În unele cazuri în registru erau mai puţin de 10% din informaţiile pe care ar fi trebuit să le deţină. Dată fiind importanţa registrului, situaţiile nu pot fi tolerate. Se impune completarea de urgenţă şi respectarea legii.”, a declarat Adrian Constantinescu, prefectul judeţului Botoşani.

Pe baza registrelor agricole, primăriile eliberează adeverinţe necesare populaţiei în diverse domenii: ajutoarele pentru elevi, sprijinul pentru încălzire, plăţile efectuate prin APIA, ajutoarele de minimis, etc. Scopul controlului demarat de Instituţa Prefectului este acela de actualizare a registrelor din întreg judeţul.

Necompletarea registrelor la zi de către angajaţii din administraţia publică locală poate atrage, conform legii, sancţiuni pecuniare. Pentru neregulile identificate până acum de comisiile de control s-au aplicat două amenzi în cuantum de 100 de lei fiecare, dar s-au trasat şi termene de conformare. La viitoarele verificări dacă registrele vor fi tot necomplete specialiştii vor aplica sancţiunile prevăzute de lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *