Trei cazuri de rabie confirmate de autorităţi

O întreagă serie de acţiuni de vânătoare şi anchete epidemiologice au fost declanşate în ultimele săptămâni în judeţ din cauza focarurilor de rabie. În luna octombrie specialiştii sanitar-veterinari au făcut analize pe probe prelevate de la animale asupra cărora erau suspiciuni ale acestei maladii, iar rezultatele de până acum au conformat trei cazuri, la o bovină, un câine şi o vulpe. Situaţiile au apărut în Darabani şi pe fondul de vânătoare Tudora, în zona comunei Vorona. Un ultim caz, pentru care se aşteaptă analizele de la Iaşi, este cel al unei bovine din comuna Avrămeni, satul Timuş.

Chiar dacă numărul animalelor depistate cu această boală se înscrie în limitele normale ale acestui an, autorităţile trebuie să respecte întru totul protocoalele ce se impun şi să ia măsuri pentru a preîntâmpina răspândirea în rândul animalelor sau contaminarea persoanelor care intră în contact.

Aceasta, din cauză că rabia se poate transmite şi prin simpla atingere a animalului bolnav, iar evoluţia este galopantă şi ireversibilă.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi Direcţia de Sănătate Publică au declanşat anchete de specialitate pentru depistarea şi vaccinarea tuturor persoanelor şi animalelor ce ar fi putut contacta maladia. Direcţia Silvică a început o serie de acţiuni de vânătoare în zona Vorona pentru a prinde şi a anihila vulpile şi câinii hoinari care prezintă un comportament alienat.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a declanşat o campanie de informare a elevilor şi a cadrelor didactice, în special din zonele rurale, pentru a se lua măsurile necesare în cazul depistării vreunui animal cu suspiciune de rabie.

„Deocamdată situaţia nu este alarmantă. În acest an s-au confirmat 6 cazuri de rabie la animale, în condiţiile în care anul trecut au fost înregistrate 8. Dar trebuie să fim vigilenţi, oamenii trebuie să ştie cum să depisteze animalele bolnave şi cum să se comporte cu acestea.”, a declarat prefectul Adrian Constantinescu. Instituţia Prefectului, împreuncă cu toţi specialiştii incluşi în protocoale vor monitoriza îndeaproape cazuistica şi modul în care aceasta este gestionată.

Pentru evitarea unor situaţii de o mai mare amploare şi cu urmări tragice, populaţia trebuie să cunoască următoarele informaţii de bază:

            La animale boala se manifestă sub formă paralitică sau furioasă, cel mai adesea o combinaţie a celor două. Animalele prezintă sensibilitate crescută şi disconfort; atacă orice din jurul lor ( animale, oameni).

            Profilaxia preaccident constă în:

–         Evitarea contactului direct cu animalele domestice străine, necunoscute

–         Recunoaşterea comportamentului schimbat al animalelor turbate şi evitarea lor

–         Solicitarea examenului veterinar la cele mai mici semne de suspiciune

–         Evitarea sacrificării animalelor care au muşcat alte animale sau persoane

–         Vaccinarea preventivă a persoanelor cu risc de infecţie profesional ( vănători, pădurari, îngrijitorii din crescătorii, etc)

La om, profilaxia se face doar în secţiile de boli infecţioase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *