Fost director al Electro Alfa Internaţional, numit vicepreşedinte ANRE

anre siglaPlenul reunit al Parlamentului a validat, marti, comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) cu 274 de voturi pentru si un vot impotriva. Comitetul va avea 7 membri, acestia fiind alesi in baza unui algoritm politic stabilit de toate partidele parlamentare. Interesant este ca din cei 12 candidati interesati de posturile de la ANRE, au fost eliminate de la vot unele persoane cu mare experienta in domeniul energetic, neimplicate politic. Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeana a elaborat o scrisoare catre autoritatile statului prin care isi exprima ingrijorarea fata de modul total netransparent de numire a membrilor comitetului de reglementare al ANRE.

Trebuie precizat ca noua lege privind functionarea ANRE prevede explicit ca membrii comitetului de reglementare trebuie sa aiba experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.

Cine face parte din comitetul de Reglementare al ANRE, ce functii vor avea, ce functii au avut si cine i-a recomandat

Nicolae Havrilet -presedinte, cu mandat de cinci ani, actual presedinte ANRE numit de guvernul Ponta, recomandat de PNL. Niculae Havrilet a fost membru al Consiliului Consultativ al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) in perioada guvernarii Tariceanu. Niculae Havrilet este si un om de afaceri in domeniul gazelor naturale. De altfel, a fost si beneficiarul unor contracte incheiate intre SC Gascop SRL si E. On Gaz Distributie, respectiv Transgaz Medias, in urma unei licitatii publice pentru prestari servicii, in valoare de 198.920 de lei, in 2011.Vezi aici mai multe informatii despre Niculae Havrilet.

Emil Calota- vicepresedinte, mandat de cinci ani, actual vice-presedinte ANRE, numit de guvernul Ponta, fost primar PSD al Ploiestiului, recomadat de PSD. Emil Calota, de profesie inginer chimist, a detinut functii de conducere pana in 2000 in domeniul petrolier. Din 2000 pana in 2008 a fost primarul municipiului Ploiesti.

Claudiu Dumbraveanu– vicepresedinte, mandat de doi ani si jumatate, actual vice-presedinte ANRE, numit de guvernul Ponta, recomandat de PSD. CV-ul sau nu se regaseste in raportul parlamentar. Cateva informatii despre activitatea sa apar pe un site pentru maratonisti in care spune ca este absolvent al Institutului Politehnic Iasi sectia Energetica, ca a lucrat pana in 2005 la Electrica, iar din 2005 la SC Electro Alfa International Botosani.

Teodor Bobis- membru, mandat de doi ani si jumatate, consilier Ministerul Economiei in relatia cu Parlamentul, fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul, recomandat de PSD. Bobis nu are studii in domeniu, a facut facultatea de Drept si Academia de Politie. Singura legatura cu domeniul este faptul ca  a detinut/detine functia de consilier parlamentar-colaborator la Comisia de Industrii si Servicii.

Gheorghe Barbu- membru, mandat de cinci ani, secretarul general al Camerei Deputatilor, fost ministru al muncii, recomandat de PDL. Gheorghe Barbu este de profesie inginer, iar legatura sa cu domeniul energetic este tangentiala. A lucrat inainte de 1986 ca inginer la institutul de proiectari miniere Deva.

Carmen Filipescu- membru, mandat de doi ani si jumatate, fost vicepresedinte ANRE, recomandat de PNL. Carmen Filipescu, de profesie inginer, detine functia de director executiv al firmei Domicon. In perioada 2005-2009 a detinut functia de vicepresedinte ANRE, avand ca responsabilitate coordonarea activitatilor de control, reclamatii, petitii.

Zoltan Nagy-Bege- membru, mandat de cinci ani, director in ANRE, recomandat de UDMR. Zoltan Nagy-Bege este director la ANRE din iunie 2007. Inainte de a ajunge la ANRE a fost consilierul presedintelui Agentiei Domeniilor Statului. Nu are studii in domeniu.
Au fost eliminati de la vot

Dumitru Chisalita, fost director general al Romgaz, expert in domeniul gazelor naturale. Dumitru Chisalita este doctor inginer, cu un CV impresionant, multe lucrari publicate, si a detinut diverse functii in Romgaz din 1995.

Alexandru Sandulescu, seful directiei de energie din cadrul Ministerului Economiei, specialist in domeniul energiei electrice. Alexandru Sandulescu cu experienta de 27 de ani in domeniul energetic, detine functia de director general la Ministerul Economei din 2006. Anterior, a condus timp de 7 ani departamentul de tarife in cadrul ANRE si a fost timp de patru ani membru al Comitetului de reglementare in ANRE.

Tudor Serban, fost secretar de stat din Ministerul Economiei in guvernarea PDL, specialist in domeniul energiei electrice. Tudor Serban, de profesie inginer energetician, lucreaza in domeniul energetic din 1973. A detinut functiile de director general la fostul Conel, apoi la Electrica, si de secretar de stat la Ministerul Economiei.

Pompiliu Budulan, fost director general Nuclearelectrica. Pompiliu Budulan este doctor in electromecanica. A fost detinut functia de consilier al presedintelui ANRE in perioada 2005-2009. Intre 2009 si 2012 a fost director general la Nuclearelectrica.

Maria Eugenia Barna, deputat UNPR.
Modul in care s-a desfasurat procesul de selectare a membrilor comitetului ridica mari semne de intrebare, au afirmat pentru HotNews surse guvernamentale. In primul rand, nu a existat niciun anunt privind aceasta selectie in vederea depunerii CV-urilor. Cu cateva zile inainte de expirarea termenului de depunere a CV-ului erau depuse 7 candidaturi pentru 7 locuri. Cel putin 4 persoane din cele 5 care s-au inscris ulterior, au aflat total intamplator de selectie, au mai spus pentru HotNews sursele citate.

Ce prevede Legea 160/2012 privind functionarea ANRE in privinta criteriilor pe care trebuie sa le indeplineasca membrii comitetului de reglementare

Membrii Comitetului de reglementare trebuie sa aiba studii superioare si pregatire profesionala in domeniul tehnic, economic sau juridic, cu o vechime in munca de minimum 10 ani, precum si experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale

Membrii Comitetului de reglementare actioneaza in mod independent de orice interes al participantilor la piata de energie electrica sau cea de gaze naturale, nu solicita si nu accepta instructiuni directe din partea vreunei entitati publice ori private in indeplinirea atributiilor de reglementare care le revin, nu desfasoara activitati cu caracter lucrativ in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale, cu exceptia celor cu caracter didactic de instruire profesionala, nu detin actiuni sau parti sociale si nu pot avea calitatea de membru in organele de conducere la societati comerciale cu obiect de activitate in sectorul energiei electrice, termice si al gazelor naturale ori in orice alte domenii care se afla in competenta ANRE.
Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare este de 5 ani, acestia putand fi reinvestiti cel mult o data. La numirea primului comitet dupa intrarea in vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, un vicepresedinte si 2 membri vor avea un mandat de 2 ani si jumatate, stabilit prin hotararea Parlamentului de numire in functie

O prevedere foarte importanta din noua lege este ca finantarea ANRE se asigura integral din venituri proprii. Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licente, autorizatii si atestari, contributii anuale percepute operatorilor economici reglementati din sectorul energiei electrice si termice si al gazelor naturale, precum si din fonduri acordate de organisme internationale.

In prezent, ANRE cedeaza la buget fondurile bugetare, iar salariile sunt limitate conform legii salarizarii unitare. Din momentul aplicarii legii, conducerea ANRE va fi cea care va stabili nivelul salarizarii. „Vor fi salarii atractive, aproape de nivelul la care sunt platiti presedintii de la companii private”, mai spun surse guvernamentale.

Sursa: Hotnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *