CAS Botoşani cere furnizorilor respectarea legii în privinţa reţetelor compensate

Casa de Asigurari de Sanatate Botosani
Casa de Asigurari de Sanatate Botosani

Având în vedere semnale publicate în presă privind fraudarea de către mai mulţi medici şi farmacişti a bugetului CNAS prin compensarea frauduloasă a contravalorii unor reţete,  Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani atenţionează că prescrierea medicamentelor de către medicii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani se face în conformitate cu contractul de servicii medicale încheiat cu  CAS şi prevederile codului de etică şi deontologie al medicilor şi farmaciştilor.

Respectarea legislaţiei de prescriere a medicamentelor precum şi a celorlalte acte normative privind desfaşurarea activităţii medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate este obligatorie.

 Codul de Deontologie medicală al Colegiului Medicilor prevede următoarele: „Medicul nu poate face reclamă unor medicamente sau bunuri medicale de consum”; „Este contrară eticii înţelegerea dintre doi medici, între medic şi farmacist sau între un medic şi un cadru auxiliar pentru obţinerea de avantaje materiale”; „Este interzisă medicului practician implicarea în distribuirea unor remedii, aparate sau produse medicamentoase autorizate sau neutorizate”.

Potrivit Codului Deontologic al Farmacistului: „În interesul pacientului şi al publicului în general, farmacistul trebuie să colaboreze cu medicul…”; „farmacistul colaborează activ cu medicul prescriptor pentru a realiza efectuarea tratamentului pacientului la timp, în parametri optimi şi în interesul acestuia”; „în colaborarea sa cu medicul, farmacistul se va abţine de la orice înţelegere în scop material sau de altă natură care ar avea drept rezultat încălcarea dreptului pacientului”.

Eludarea acestor norme de etică şi deontologie profesională intră sub incidenţa legii penale, în contextul stabilirii între medici şi farmacişti a unor înţelegeri având drept scop obţinerea ilicită de avantaje materiale.

Se interzice orice acţiune îndreptată asupra pacientului în scopul obţinerii de foloase materiale încălcând astfel drepturile pacientului.

Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani atrage atenţia furnizorilor de servicii medicale  (medici prescriptori şi farmacişti) asupra respectării prevederilor legale, se precizează într-un comunicat de presă.

One thought on “CAS Botoşani cere furnizorilor respectarea legii în privinţa reţetelor compensate

  1. Ce trebuie sa atentionati treceti la fapte sau va este frica de ce gasiti .
    Controlati medicii de la tara unde au legaturi cu furnizorii si prescriu medicamente la greu deoaRECE ISI IAU COMISIONUL DOAR PENTRU CA PRESCRIU nu pentru ca ii este bine pacientului care a ajuns cobai.
    Verificati medicii care au fost la seminarii la Brasov invitati de firmele de medicamente .Probabil unii stau cu frica pentru cita trimetazidina au prescris pacientilor pentru a lua comisionul .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *